Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. siječanj 2020.

Vijesti

Madrid, 15. srpanj 2019.

KARTUZIJANCI ZATVARAJU DVA OD 23 PREOSTALA SAMOSTANA U SVIJETU

S kartuzijanskim redom šira javnost pobliže je upoznata zahvaljujući dokumentarnom filmu “Veličanstvena tišina” njemačkog redatelja Philipa Gröninga

Zatvaranjem španjolske kartuzije Santa Maria de Benifasar u svijetu preostaju još samo četiri ženska samostana kartuzijanskoga reda, najstrožega u Katoličkoj Crkvi, potpuno posvećenoga kontemplaciji.

Vrata zatvara i muški samostan Santa Maria de Scala Coeli u Portugalu, čime na Pirinejskom poluotoku kartuzijanci djeluju u još samo tri kartuzije, prenosi 13. srpnja Kathpress pisanje brunonis.net koji se poziva na vodstvo Reda. Dva samostana bit će zatvorena još ove godine. O tome se već duže razmišljalo a zbog izostanka novih članova sada će se to i realizirati.

Godine 1084. sv. Bruno sa šestoricom drugova osnovao je prvi samostan u Chartreuse kod francuskoga Grenoblea. Nama je najbliža kartuzija Pleterje u Sloveniji, na čijim se mrežnim stranicama navodi da danas na svijetu živi oko 380 kartuzijanaca i kartuzijanki u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Južnoj Koreji, Engleskoj, Argentini, Brazilu, Njemačkoj, Portugalu, Sloveniji, Švicarskoj i SAD-u.

S kartuzijanskim redom šira javnost pobliže je upoznata zahvaljujući dokumentarnom filmu “Veličanstvena tišina” njemačkog redatelja Philipa Gröninga.

U filmu je riječ o monasima Kartuzijanskog reda, koji ne jedu meso, ne spavaju u intervalima dužim od tri sata, a razgovaraju samo kad rad to zahtijeva, izuzimajući molitvu. Stroga i postojana životna rutina 1000 godina starog reda, kojem je cilj i želja u tišini i samoći naći i slaviti Boga, odvija se gotovo bez riječi pred očima gledatelja, dok tišinu samo povremeno prekidaju zvona, zvukovi svakodnevnih radnji i vremenskih prilika. Veličanstvena tišina snažan je film koji u 162 minute trajanja ima 2 minute razgovora. Sam redatelj kaže kako je želio izbjeći jezik i razgovor u filmu, jer su oni uvijek vezani uz vrijeme, a vrijeme narušava čistu sadašnjost. Premda je očito da vrijeme prolazi, izmjenom svjetla i tame, dana i noći, dnevnog reda, godišnjih doba, vremenskih prilika, sezonskih radova… gledatelj se osjeća zaustavljenim u vremenu tišine koju samo povremeno prekidaju zvukovi. To zaustavljanje u vremenu autor provocira kod gledatelja i donoseći portrete monaha, suočenih s okom kamere, koji pozivaju da im se uzvrati pogled te da se u tom ljudskom susretu i bez riječi pronikne u stvarnost drugoga. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. siječanj 2020.

    Il Papa: chiedere perdono è una medicina per la salute dell’anima

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: