Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. listopad 2019.

Vijesti

Pordenone, 13. srpanj 2019.

STUDIJSKA POSJETA PROJEKTA RISCHIO MINORE U ITALIJI

Sudionici posjete iz BiH su bili predstavnici Caritasa BiH, udruženja Youth for Peace i JU Kantonalnog centra za socijalni rad

U Pordenone, Italija, je od 8. do 10. srpnja 2019. održana studijska posjeta projekta Rischio Minore, kojeg financiraju Regija Friuli Venezia Giulia (Italija) i Caritas Italiana. Sudionici posjete iz BiH su bili predstavnici Caritasa BiH, udruženja Youth for Peace i JU Kantonalnog centra za socijalni rad. Domaćini susreta su partneri projekta Rischio Minore, kooperativa Consorzio Leonardo.

Na samom početku studijske posjete, sudionici su posjetili Confcooperative Pordenone - sjedište različitih kooperativa pokrajine Pordenone. Confcooperative Pordenone je krovna organizacija koja zastupa i pruža potporu svim kooperativama ove pokrajine. U njihovom sjedištu se također nalaze i prostorije kooperative Consorzio Leonardo, partnera projekta Rischio Minore. Consorzio Leonardo, konzorcij socijalnih kooperativa, nastao je 1998. godine u Pordenoneu, s ciljem osnaživanja suradnje između kooperativa i promoviranja njihova razvoja i obuhvaća 10 socijalnih kooperativa koje rade u oblasti Pordenone na pružanju potpore različitim skupinama: maloljetnicima, starijim osobama, osobama sa invaliditetom, ovisnicima, migrantima i drugim ljudima u potrebi. Na samom početku posjete, nazočne su pozdravili gđa Nicole Colussi, voditeljica projekta Rischio Minore u Italiji i djelatnica Consorzio Leonardo i gosp. Luigi Piccoli, predsjednik Confcooperative Pordenone i direktor kooperative Consorzio Leonardo. Nakon početnog upoznavanja, gosp. Piccoli i gđa Colussi su nazočnima pojasnili ulogu socijalnih kooperativa u Italiji i na koji način nadopunjuju usluge centara za socijalni rad i pružaju potporu maloljetnicima u riziku. 

Prilikom posjete prostorijama Caritasa biskupije Concordia-Pordenone dobrodošlicu posjetiteljima iz Bosne i Hercegovine je poželio gosp. Andrea Barachino, direktor ovog biskupijskog Caritasa, te je zajedno sa djelatnicama pojasnio kako u ovoj biskupiji pružaju pomoć i potporu različitim ranjivim kategorijama (centri za slušanje, centri za prikupljanje i distribuiranje materijalne pomoći, pravna pomoć…). Dodatno, uz suradnju sa dvije kooperative ovaj Caritas pruža pomoć migrantima/izbjeglicama, kao i beskućnicima u pronalasku doma. Potom, sudionici su imali priliku upoznati autoricu izložbe postavljene u prostorijama ovog biskupijskog Caritasa, gđu Maria Chiara Caccia koja je pojasnila kako je cilj izložbe ispričati građanima Pordenonea priče azilanata o njihovom bijegu i putovanju koje ih je dovelo u ovaj grad. Izložba se sastoji od 3 dijela: portret i individualne priče o azilantima, prikaz zahtjevne i komplicirane procedure za dobivanje azilantskog statusa, kao i prikaz procesa savladavanja talijanskog jezika i latiničnog pisma azilanata. Izložba nosi naziv Chiunque nel giustificato timore - Svatko u opravdanome strahu.

Na koncu prvog dana, djelatnicima Caritasa biskupije Concordia-Pordenone, predstavnicima centra za socijalni rad i prijateljima ovih organizacija, gđa Nicole Colussi je održala prezentaciju projekta Rischio Minore, a gosp. Daniel Eror, iz udruženja Youth for Peace i gđa Ivona Vidačković, iz Caritasa BiH su prezentirali aktivnosti projekta i rad sa djecom i mladima u riziku u Bosni i Hercegovini. Prezentirane su dosadašnje održane aktivnosti te najavljene sljedeće radionice i ljetni kamp za mlade.

Posjetitelje su drugi dan ugostili predstavnici kooperative Laboratorio Scuola. Gđa Roberta Gambellin, edukatorica i koordinatorica Laboratorio Scuola je nazočnima pokazala prostor ove kooperative – kuću u kojoj su smještena djeca u riziku, podijeljena u dvije skupine: uzrasta od 3 do 11 godina i tinejdžerke. Gđa Gambellin je zajedno sa gđom Valentina Sterrantino, edukatoricom koja radi sa tinejdžerkama, prezentirala aktivnosti koje svakodnevno provode s ciljem osnaživanja djece i mladih u riziku. Laboratorio scuola u stručnom timu ima 7 edukatora, psihologa i koordinatoricu, a djeca su bez prestanka pod stručnim nadzorom tima. Laboratorio Scuola ima ograničen kapacitet i skrbi o djeci na osnovu odluke nadležnog suda i u dogovoru s obiteljima pruža socijalno-obrazovne, obrazovne, zaštitne i skrbničke usluge, a usluge se nude djeci i njihovim obiteljima i jedina je ove vrste u Pordenoneu.

U prostorijama Laboratorio Scuola održan je trening pod nazivom Trauma i oporavak koji je održala psihologinja, gđa Francesca Bortolotto. Ova tema je od izuzetnog značaja za sudionike studijske posjete, obzirom da su im u svakodnevnom radu potrebne vještine kako bi uspješno pomogli i osnažili djecu i mlade koji su proživjeli traumu. Gđa Bortolotto je prezentirala teorijska uporišta te dala praktične savjete koji se odnose na fokus rada sa djecom koja su proživjela traumu.

Treći dan studijske posjete prezentirana je kooperativa Colore del Grano čija je predsjednica prezentirala Casa mamma-bambino Il Noce - Kuća za mame i bebe Il Noce. Aktivnosti koje se provode u ovoj kući imaju za cilj omogućiti majkama i djeci da žive u mirnom i sigurnom okruženju u kojem će ojačati odnose te poticati autonomiju žena. Naime, osoblje nije majkama na raspolaganju 24 sata, nego u određenim terminima na osnovu njihovih potreba što podstiče i ohrabruje njihovu samostalnost. Psiho-pedagoški tim koji provodi aktivnosti sačinjavaju pedagoški koordinator, dva nastavnika i supervizor. Tim dodatno podržavaju vanjski konzultanti koji su uključeni u specifične psihološke ili psiho-pedagoške aspekte.

Tijekom studijske posjete, posjetitelji su imali priliku dobiti više informacija o funkcioniranju centra za socijalni rad. Naime, predstavnice Centra za socijalni rad Pordenonea su posjetiteljima iz Bosne i Hercegovine pojasnile na koji način pružaju zaštitu maloljetnim licima u potrebi te kako u njihovom uredu postoji poseban odjel koji skrbi o maloljetnicima pod sudskom zaštitom. Dodatno provode i program fokusiran na obitelj i potrebe maloljetnika koji su u riziku te prevenciju i jačanje odnosa unutar obitelji. U svom radu blisko surađuju sa nadležnim sudom i socijalnim kooperativama (poput Laboratorio Scuola) te zajedno rade na pronalasku najboljeg rješenja kako bi se maloljetnim licima pružila adekvatna potpora i njega. Kada je riječ o usvajanju, praksa je da se time bave zdravstvene institucije u okviru savjetovališta a centri za socijalni rad su usmjereni na hraniteljstvo te uz stručni tim obavljaju evaluaciju i selekciju i spajaju djecu u potrebi sa hraniteljskim obiteljima. 

Posljednja zvanična posjeta se održala u Dnevnom centru za maloljetnike i obitelji u Maniago-u, kojim upravlja kooperativa Laboratorio Scuola. Gđa Alessia Zanon, edukatorica i koordinatorica centra je pokazala prostorije dnevnog centra te pojasnila kako su u njemu stalno zaposleni koordinatorica i dva edukatora te dva psihologa po potrebi. U ovom dnevnom centru, dvanaestero djece koja žive u teškim uvjetima, uzrasta od 6 do 11 godina imaju priliku boraviti u sigurnom okruženju i dolaze po utvrđenom rasporedu te im uposleno stručno osoblje pruža različite edukativne i terapeutske usluge.

Delegaciju BiH su na studijskoj posjeti predstavljali partneri projekta Rischio Minore, gđa Ivona Vidačković, Caritas BiH i gosp. Daniel Eror, Youth for Peace, treneri udruženja Youth for Peace koji rade sa djecom: gđica Emina Frljak, gđica Melika Miralem, gđica Berina Bulatović, gosp. Adel Homoraš te u ime JU Kantonalnog centra za socijalni rad Sarajevo, Služba socijalne zaštite općina Ilidža, gđa Dženita Dibrani, socijalna radnica. (kta/caritas.ba)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. listopad 2019.

    Il Papa inaugura il nuovo allestimento del Museo Etnologico

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: