Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. listopad 2019.

Vijesti

Komušina, 13. srpanj 2019.

ZAVRŠILA OPĆA SPECIJALIZACIJA ANIMATORA VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

50 novih animatora pred novim izazovima

U petak, 12. lipnja 2019. završena je 11. Opća specijalizacija animatora Vrhbosanske nadbiskupije, koja se od 6. srpnja u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ održavala u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Komušini.

Nakon četiri formacije u Sarajevu i Odžaku, upriličena je sedmodnevna specijalizacija tijekom koje su sudionici imali priliku ojačati vlastiti identitet te usvojiti nove metode i oblike rada s djecom i mladima u župnim zajednicama. Specijalizacija je okupila 50 mladih iz Sarajeva, Gromiljaka, Travnika, Vareša, Mostara, Gabela Polja, Zenice, Tuzle, Gornje Dubice, Domaljevca, Posavske Mahale te Odžaka koji su završetkom specijalizacije postali certificirani animatori.

Sedmodnevni program sadržavao je radionice na teme: rad po dobi, komunikacija, mediji, vještine prezentiranja, molitve, Biblije, rada s krizmanicima i prvopričesnicima, ministrantima te u karitativnoj skupini. Uz radionice, program je bio ispunjen zabavnim sadržajem, igrama, plesovima kao i veselom večeri koju su pripremili sudionici. Važan dio specijalizacije činilo je svakodnevno sudjelovanje na svetim misama u zajedništvu sa župljanima i večernje molitve.

Posljednji dan Opće specijalizacije animatora je obilježen svečanom Svetom misom koju je predvodio vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za mlade. Tijekom homilije, predvoditelj je govorio o ulozi animatora unutar župne zajednice, odnosno animatorima kao mladim apostolima mira i ljubavi unutar Crkve i društva. Važnost animatora se ne ogleda samo u aktivnom sudjelovanju mladih, već, pored navedenog, obuhvata i istinsku ljubav za služenjem. Bez ljubavi, poziv animatora ne bi imao smisla i sveo bi se isključivo na produkt, a ne na put koji uključuje cjeloviti odgoj, predanje i žrtvu.

Nakon Svete mise, upriličena je svečana dodjela certifikata prilikom koje su instruktori izrazili zadovoljstvo s mladim animatorima te je uslijedilo zajedničko fotografiranje i objed s kojim se zaključio jednogodišnji edukacijski program. No, završetak Programa predstavlja tek početak aktivnog sudjelovanja mladih u životu Crkve i prostor za kvalitetniji osobni rast i razvoj mlade osobe, prenosi mrežna stranica mladicentar.org. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. listopad 2019.

    Il Papa inaugura il nuovo allestimento del Museo Etnologico

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: