Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Rim, 11. srpanj 2019.

RIM: ODRŽAN KONZULTATIVNI SASTANAK SEKCIJE ZA MIGRANTE I IZBJEGLICE

Na susretu, koji je okupio oko trideset sudionika iz različitih dijelova svijeta, Caritas Bosne i Hercegovine zastupala je djelatnica Dijana Muzička

Konzultativni sastanak sekcije za migrante i izbjeglice održan u Rimu, 9. srpnja 2019. godine okupio je oko trideset sudionika iz različitih dijelova svijeta. Povod susreta bio je dokument „Pastoralne smjernice za rad sa raseljenim licima“. Dokument se temelji na četiri riječi koje je Sveti Otac, Papa Franjo naglasio: Primiti, Zaštiti, Promovirati i Integrirati. Svaki sudionik susreta je imao pet minuta vremena kako bi naglasio osnovne izazove s kojima se susreće. Predstavnica Bosne i Hercegovine, Dijana Muzička, djelatnica Caritasa Bosne i Hercegovine u svom izlaganju osvrnula se na nekoliko temeljnih problema u svojoj državi. Prije svega na činjenicu da i nakon 23 godine u Bosni i Hercegovini još uvijek ima interno raseljenih osoba koje se ne mogu vratiti u svoje domove ali i raseljenih državljana Bosne i Hercegovine raspršenih po cijelomu svijetu. I drugi vrlo prisutan izazov, sve veći priliv migranata u Bosnu i Hercegovinu, uvjeti smještaja i problemi oko smještajnih kapaciteta. Na kraju svog petominutnog izlaganja osvrnula se na Caritas u Bosni i Hercegovini i predstavila što Caritas radi.

U drugom dijelu susreta svi sudionici su radili na dokumentu „Pastoralne smjernice za rad s raseljenim licima“. Prolazeći kroz tekst u dokumentu svaki sudionik je imao mogućnost doprinijeti dokumentu svojim prijedlogom, sugestijom ili komentarom na svaki paragraf u tekstu. Dokument govori o djelovanju Crkve, što bi Crkva trebala raditi na temu raseljavanja ljudi, posebice onih koji su interno raseljeni u svojoj državi, a ne uživaju ista prava kao njihovi sugrađani. Nacrt dokumenta s izmjenama nakon sastanka sekcija za migrante i izbjeglice će ponovno dati na pregled, prije nego se usvoji. (kta/caritas.ba)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    1. lipanj 2020.

    Musei Vaticani riapertura

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: