Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. listopad 2019.

Vijesti

Vatikan, 9. srpanj 2019.

PAPINA MOLITVENA NAKANA ZA SRPANJ

„Molimo kako bi svi koji skrbe o pravdi radili s integritetom, te da nepravda ovoga svijeta ne bi imala posljednju riječ“

Molimo kako bi svi koji skrbe o pravdi radili s integritetom, te da nepravda ovoga svijeta ne bi imala posljednju riječ – molitvena je nakana pape Franje za mjesec srpanj, posvećena sucima, sudovima i odvjetnicima koji provode pravdu u cijelom svijetu. O sucima ovise odluke koje utječu na ljudska prava i imovinu, te ih njihova neovisnost mora držati podalje od pristranosti i pritisaka koji mogu utjecati na odluke koje moraju donositi – istaknuo je Papa u video poruci koju je prenijela Svjetska molitvena mreža.

Otac Fèderic Fornos, međunarodni ravnatelj Papine Svjetske molitvene mreže, podsjetio je da je Sveti Otac upravo nedavno, na susretu panameričkih sudaca, govorio o asimetričnoj i nagrizajućoj borbi s kojom se suočavaju mnogi suci. Obrana i davanje prioriteta socijalnim pravima nad drugim vrstama interesa dovodit će vas u sukob ne samo s nepravednim sistemom, nego i s moćnim komunikacijskim sustavom vlasti koji će često iskrivljavati smisao donošenja vaših odluka, stavljat će u pitanje vaše poštenje i čestitost, a može vas i optužiti – rekao je Papa.

Naime, pravda je krepost koju treba uvijek nositi, ne kao prigodno odijelo koje se koristi samo za slavlja – rekao je papa Franjo nedavno Talijanskoj nacionalnoj udruzi sudaca i napomenuo – U tom smislu temeljna je uloga pravosudnih službenika u izbjegavanju stvaranja područja na kojem se pod utjecajem društvenog konteksta njeguje bezakonje.

Osobito zla pojava korupcije pravosuđa utječe na miran i napredan suživot među osobama i narodima, stoga je Sveti Otac zabrinut zbog rana koje to izaziva na društvenom tkivu – piše u nakanama Papine Svjetske molitvene mreže koja također navodi Konvenciju Ujedinjenih naroda protiv korupcije iz 2004. godine, naime, integritet pravde jedna je od glavnih žrtava korupcije koja snažno pogađa najsiromašnije, budući da podržava nejednakost. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. listopad 2019.

    Il Papa inaugura il nuovo allestimento del Museo Etnologico

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: