Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Izdvajamo

Malta, 28. lipanj 2019.

Na Malti održan godišnji susret osoba zaduženih za medije i glasnogovornika europskih biskupskih konferencija

U rezidenciji Malteške biskupije u malteškom gradu Floriana, koji s glavnim gradom Malte Vallettom čini jednu cjelinu, u organizaciji Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), od 17. do 19. lipnja 2019. održan je redoviti godišnji susret osoba zaduženih za medije i glasnogovornika europskih biskupskih konferencija na temu: Komunikacija u kriznim situacijama. Predsjedao je kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik CCEE-a, a domaćin je bio mjesni biskup i predsjednik Malteške biskupske konferencije mons. Charles J. Scicluna. Sudjelovali su predstavnici biskupskih konferencija iz 27 europskih zemalja među kojima i glasnogovornik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i urednik Katoličke tiskovne agencije BK BiH mons. Ivo Tomašević. Osim radnog dijela, sudionici susreta imali su prigodu upoznati se s bogatom poviješću ovog otoka i države s posebnim naglaskom na malteške vitezove, zatim razgledati glavni grad Vallettu i sudjelovati na Svetoj misi u konkatedrali sv. Ivana koju je predvodio kardinal Bagnasco. Također su sudjelovali na Euharistijskom slavlju u katedrali sv. Pavla u drevnom gradu Mdini, koje je predvodio mjesni biskup Scicluna, te molili u spilji u kojoj je, nakon brodoloma, jedno vrijeme živio i djelovao sv. Pavao apostol, a iznad koje je napravljena vrlo lijepa crkva. Na mrežnoj stranici CCEE-a objavljeno je i priopćenje o radnom dijelu susreta koje prenosimo u cijelosti:

Komunikacija u kriznim situacijama
 
Kako se sučeliti i komunicirati u kriznoj situaciji? Postoje li standardne strategije? Koja je uloga tiskovnog ureda? Ovo su neka od pitanja kojim je otvoren godišnji susret osoba zaduženih za medije i glasnogovornika europskih biskupskih konferencija (CCEE).
 
53 sudionika iz 27 europskih zemalja okupili su se na Malti da bi od 17. do 19. lipnja 2019. razgovarali o važnim pitanjima u vezi s komunikacijom i medijima.
 
Susret pod nazivom „Komunikacija u kriznim situacijama“ započeo je u kuriji Malteške nadbiskupije pozdravnim govorima pomoćnog biskupa mons. Josepha Galea-Curmia i generalnog tajnika CCEE-a vlč. Martina Michaliceka.
 
Radni dio susreta otvorio je kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik CCEE-a, koji se u svom izlaganju usredotočio na izazove i mogućnosti koje nude novi mediji te podsjetio sudionike da je „potrebno živjeti kao protagonisti; poznavati mrežne rječnike i rizike, dati motivaciju, ali iznad svega biti vjerodostojan izvor koji djeluje iz transparentnosti i služenja Istini, ali uvijek i u svakom slučaju, vlastitim načinom života i vlastitim načinom djelovanja“.
 
Profesor na Papinskom sveučilištu Svetog Križa u Rimu Yago De la Cierva održao je glavno predavanje o tome kako se sučeliti i komunicirati kriznu situaciju, o ulozi tiskovnog ureda u službi Katoličke Crkve. Ukazao je na najbolje prakse u crkvenoj komunikaciji na području u prevenciji, pripreme i komunikacije tijekom kritičnih razdoblja.
 
Drugi dan susreta otvoren je razmjenom iskustava, a pojedine osobe zadužene za medije u biskupskim konferencijama govorile su kako su se sučelili s kriznim situacijama vezanim uz pitanja ekonomije i transparentnosti, seksualnog zlostavljanja maloljetnika, dolaska izbjeglica i odnosa s institucijama.
 
Nadbiskup Charles J. Scicluna, predsjednik Malteške biskupske konferencije i pomoćnik tajnika Kongregacije za nauk vjere, osvrnuo se na susret o zaštiti maloljetnika u Crkvi, koji je u veljači 2019. održan u Vatikanu i objasnio nova proceduralna pravila Crkve u borbi protiv seksualnog zlostavljanja, a ta pravila utvrđena su u apostolskom pismu pape Franje Vos estis lux mundi (Vi ste svjetlo svijeta).
 
Mons. Scicluna također se prisjetio dirljivih iskustava susreta sa žrtvama seksualnog zlostavljanja sa strane članova klera; istaknuo je patnje tih žrtava i potrebu da se prema njima postupa sa suosjećanjem i poštovanjem.
 
Dragocjen je bio susret s dr. Paolom Ruffinijem, prefektom Dikasterija za komunikaciju Svete Stolice, koji je objasnio dokle se došlo u procesu reforme komunikacije u Vatikanu. U dijalogu sa sudionicima predložio je sredstva i prihvatio prijedloge za zajednički rad u službi poslanja Crkve.
 
Osobe zadužene za medije i glasnogovornici na kraju svoga susreta kao zaključak istaknuli su da tema komunikacije u kriznim situacijama nije samo jedna od brojnih tema u njihovom programu rada nego u ovom vremenu ta tema postaje sve više tema par excellance njihovoga poslanja. Međutim, svjesni smo da ne smijemo dopustiti da nas slomi paralizirajuća zauzetost i strah, nego moramo nastojati da to bude pogodan trenutak za obnovljeno nastojanje.
 
Evo nekih riječi koje su često ponavljane na susretu, a koje mogu biti temelj budućeg djelovanja:
 
- Povjerenje
To je ono što daje okus našem radu. Bez povjerenja naša misija nema smisla. Povjerenje za primanje, ali i za davanje.
 
- Promjena
To nije element okvira, konteksta, vanjskog izgleda, kao što se do sada možda moglo shvatiti. Promjena se mora dogoditi u samom središtu čovječanstva. Da bi promjena bila duboka, mora dotaknuti prethodno neistražene subjektivne dubine.
 
- Slušanje
Temeljno je za komunikaciju i izvor istinskih odnosa, gdje se razvija autentična informacija koja nije jednostavan prijenos vijesti, nego prije svega raspoloživost, obogaćivanje, odnos.
 
- Suosjećanje
Prisjećamo se riječi Svetog Oca upućenih biskupima Centralne Amerike tijekom Svjetskog dana mladih u Panami: „Također i u katoličkim sredstvima društvene komunikacije nema suosjećanja. Ima raskola, osuda, zloće, bijesa, precijenjenosti sebe, prijave krivovjerja ... Neka se ne izgubi u našoj Crkvi suosjećanje (…) Kristova Crkva je Crkva suosjećanja“.
 
- Služenje
Naše djelovanje ima jedinstvenu osobitost: biti u služenju… „Ljubav – podsjeća često papa Franjo - jest konkretno služenje koje činimo jedni drugima. Ljubav nisu riječi, to su djela i služenje; ponizno služenje“. Komuniciranje je također čin ljubavi iskazan drugome; zato ne može nego biti služenje.
 
- Istina
„Istina će vas osloboditi“ je hod, horizont prema kojem treba težiti. To je odgovornost koja zahtijeva odgoj sebe i odgajanje drugih u razlučivanju, istinitosti i produbljivanju.
 
Svjesni su da krize sve više postaju dio zajedničkog dnevnog reda i da zahtijevaju sučeljavanje svih zajedno s tim krizama. (kta)

 

 

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    31. svibanj 2020.

    Il Papa prega per popoli indifesi dell’Amazzonia duramente provata dalla pandemia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: