Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

6. srpanj 2020.

Vijesti

Živinice, 25. lipanj 2019.

PATRON ŽUPE U ŽIVINICAMA

Središnje euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Dražen Kustura, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije na postdiplomskom studiju u Rimu

Jedna od jedanaest župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji posvećenih Rođenju Sv. Ivana Krstitelja, ona u Živinicama, svečano je proslavila svog nebeskog zaštitnika Svetom misom na kojoj je sudjelovalo nekoliko stotina vjernika. Središnje euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Dražen Kustura, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije na postdiplomskom studiju u Rimu u zajedništvu s osam svećenika među kojima su bili župnik domaćin i dekan Tuzlanskog dekanata preč. Bono Tomić te gvardijan samostana Sv. Petra i Pavla u Tuzli fra Mario Divković, prenosi nedjelja.ba.

Nakon ulazne procesije riječi pozdrava uputio je župnik Tomić koji nije krio radost zbog dolaska većeg broja vjernika iz čitavog tuzlanskog kraja te je predstavljajući propovjednika kazao kako ga poznaje od njegove pete godine te kako je on najmlađi predvoditelj patronskog misnog slavlja otkako je on župnik.

U prigodnoj propovijedi vlč. Kustura najprije se osvrnuo na svetopisamska čitanja te ustvrdio kako je život Sv. Ivana od samoga začeća bio čudesan te da taj miljenik Božji može biti putokaz svima vjernicima u njihovu svakodnevnom životu. „Ivan je bio čovjek čvrste vjere, britak na jeziku: nije uljepšavao svoju poruku niti se trudio biti politički korektan i zbog toga je u konačnici i izgubio život. Bolje reći time je zaradio vječni život, a nama ostavio izvrstan primjer vjere“, kazao je propovjednik te na kraju pozvao vjernike da Sv. Ivu nasljeduju u tri stvari: poniznosti, iskrenosti i vršenju Božje volje. „Upravo ovakvom svijetu kakav je ovaj naš današnji nedostaje proroka poput Ivana Krstitelja, istinskih lidera: hrabrih i neustrašivih, kojima je na pameti najprije vladavina Božjih zakona, a ne osobni interes; koji će svojim životom pronositi Božju slavu, a ne praviti vlastitu promociju; koji će se boriti za pravdu i vladavinu pravednih zakona, a ne trgovinom foteljama i težiti ostvariti prividnu moću; koji će biti uza svoj narod, a ne isti potkradati“, zaključio je vlč. Kustura.

Na kraju Svete mise, koju je svojim pjevanjem animirao župni zbor, najprije je blagoslovljena voda, a nakon toga i nabožni predmeti koje su vjernici ponijeli sa sobom kući. Nakon kratkog zadržavanja u župnom dvorištu druženje je nastavljeno za obiteljskim stolovima. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. srpanj 2020.

    LUGLIO: LE NOSTRE FAMIGLIE

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: