Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

6. srpanj 2020.

Vijesti

Tarčin, 25. lipanj 2019.

SVEČANO PROSLAVLJEN PATRON ŽUPE U TARČINU

Svetu misu predslavio je vrhbosanski kanonik mons. dr. Pavo Jurišić, profesor na KBF-u Sarajevu

Župna zajednica u Tarčinu, smještenom 25 km jugozapadno od Sarajeva na putu prema Mostaru, svečano je 24. lipnja 2019. proslavila svoj patron - Sv. Ivana Krstitelja. Bolesničku svetu misu u jutarnjim satima predslavio je preč. Franjo Tomić, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije i tarčinski župnik. U prigodnoj propovijedi istaknuo je da svecima nije potrebna ljudska hvala i slava, jer su oni od Boga proslavljeni zauvijek, ali ih Crkva stavlja kao uzor za nasljedovanje, "da dušom srcem, dobrotom, plemenitošću i životom svjedočimo svoju vjeru, zastupajući uvijek istinu, kao što je zastupao i Sv. Ivan Krstitelj". Također je potaknuo nazočne vjernike na život po Božjoj riječi, na post, molitvu i pokoru, na pet minuta povlačenja u tišinu, obraćanja Bogu u skrovitosti srca, prenosi nedjelja.ba.

Središnja proslava započela je Svetom misom u prijepodnevnim satima, koju je predslavio vrhbosanski kanonik mons. dr. Pavo Jurišić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu i postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera. Uz njega i župnika Tomića, koncelebrirali su: sarajevski dekan preč. Mato Majić, stupski župnik vlč. Miroslav Ćavar, ravnatelj Svećeničkoga doma vlč. Fabijan Stanušić te umirovljeni svećenik vlč. Mijo Nikolić.

U nadahnutoj propovijedi vjernički je puk sa životom Sv. Ive upoznao mons. Pavo. Uz ostalo je istaknuo da je Sv. Ivan Krstitelj bio dijete, čovjek posebnog odabranja, veliki prorok, koji je pozivao ljude na obraćenje, na promjenu života, s plodovima dostojnim obraćenja. "Ivan je bio neugodan protivnik onima koji su bili na vlasti, te je morao platiti glavom. Kako u njegovo vrijeme tako i danas - pokušava se ušutkati onoga koji govori istinu u lice, jer je zapreka nekim mutnim poslovima", rekao je mons. Jurišić te zapitao se: "Koliko smo spremni konkretno poslušati poziv na obraćenje, paziti i opominjati jedni druge kako bismo stigli do cilja? Koliko smo spremni čuti saslušati kritiku postojećeg stanja u našoj zemlji, u Crkvi? Na čijoj se strani nalazimo kada se radi o aktualnim socijalnim, političkim pitanjima društva u kojem živimo?"

Istaknuo je posebno da su svi - od vrha do dna - odgovorni za stanje u društvu i Crkvi, te da se svetkovina Sv. Ivana Krstitelja treba proglasiti spomendanom svih ljudi koji pitaju, koji pozitivno kritiziraju, koji se nalaze u opoziciji prema ustaljenim shemama i društvenim strukturama. "Božje kraljevstvo treba ovakve Ivane, kojima je dobro bližnjeg uvijek na prvom mjestu", zaključio je propovjednik.

Na kraju Svete mise župnik preč. Tomić zahvalio je svima: svećenicima i župljanima koji su svojom pjesmom uzveličali ovo misno slavlje, kao što to čine svake nedjelje; koji su se svim srcem uključili i pridonijeli da se slavlje zajedništva nastavi i nakon euharistije; vojsci koja je također uvijek na raspolaganju u župi, te hodočasnicima iz drugih krajeva koji su došli častiti Sv. Ivana Krstitelja.(kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. srpanj 2020.

    LUGLIO: LE NOSTRE FAMIGLIE

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: