Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

15. listopad 2019.

Vijesti

Sarajevo, 24. lipanj 2019.

TRADICIONALNA MISA UOČNICA U DOGLODIMA

Euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Marko Škraba u koncelebraciji s vlč. Draženom Kusturom

Oko 150 vjernika i ove godine okupilo se na Misi uočnici svetkovine Rođenja Sv. Ivana Krstitelja 23. lipnja 2019. kod zavjetne kapele u sarajevskom naselju Doglodi koje pripada župi Stup. Euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Marko Škraba u koncelebraciji s vlč. Draženom Kusturom. U uvodu u Svetu misu pozvao je okupljene vjernike na nasljedovanje Sv. Ive prije svega u poniznosti, prenosi nedjelja.ba.

Govoreći o daru života u prigodnoj propovijedi istaknuo je kako je svako dijete posebno te kako je Ivan Krstitelj bio Božji dar ne samo svojim roditeljima nego ljudima svih naroda i vremena. „Sve što je Ivan naviještao bilo je usmjereno je na Isusa Krista. Često je Ivan prikazan na slikama kako krsti Isusa. Tu je još slika goluba koji simbolizira Duha Svetoga. Bog je dao Ivanu da prepozna u punini Isusa kao Spasitelja. Zato je Ivan, kad je vidio ovaj znak što mu ga Bog bijaše obećao, mogao pokazati rukom na Isusa i radosno predstaviti svijetu: 'Evo Božjeg Janjeta koje uzima grijehe svijeta! Ovo je onaj za koga vam rekoh: Poslije mene dolazi čovjek koji je preda mnom jer bijaše prije mene'“, kazao je, uz ostalo, vlč. Škraba.

Po završetku Svete mise druženje okupljenih nastavljeno je uz paljenje svitanjaka ili kako već narod običava nazivati: cvitnjaka te uz tradicionalni roštilj i zvuke narodnoga melosa.

Uz župu Stup organizator ovog druženja je HKUD Don Ivan Trobentar Stup. Vrijedi spomenuti kako više od 20 godina vjernici sa Stupa redovito svake godine uoči svetkovine Rođenja Sv. Ivana Krstitelja okupljaju na ovome zavjetnome mjestu kako bi ovoga Božjega miljenika molili za zagovor u svojim potrebama. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    13. listopad 2019.

    Papa Francesco: tutti abbiamo bisogno di guarigione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: