Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

16. listopad 2019.

Vijesti

Bukavu, 19. lipanj 2019.

SAD: KARDINAL SANDRI U POSJETU ZAJEDNICAMA ISTOČNOG OBREDA

Posjetom ukrajinskoj Eparhiji sv. Nikole u Chicagu, pročelnik Zbora za Istočne Crkve započeo je obilazak katoličkih zajednica istočnog obreda u SAD-u, koji će trajati do 24. lipnja

Kardinal Leonardo Sandri, pročelnik Zbora za Istočne Crkve, započeo je u petak, 14. lipnja 2019. posjet katoličkim zajednicama istočnoga obreda koje žive u Sjedinjenim Američkim Državama. Prva postaja na tom pastoralnom pohodu, koji će trajati do 24. lipnja, bila je ukrajinska Eparhija sv. Nikole u Chicagu. U tzv. „Ukrajinskom selu“, dijelu Chicaga u koji su prvi ukrajinski doseljenici počeli pristizati tijekom druge polovice 19. stoljeća, kardinal Sandri posjetio je neobizantsku katedralu iz 1915. godine, posvećenu sv. Nikoli, te crkvu sv. Vladimira i Olge, u kojoj ga je dočekalo izaslanstvo vjernika i svećenika eparhije.

Zbor za Istočne Crkve objavio je da u istoj eparhiji žive potomci starih doseljenika, vjerni vlastitoj tradiciji, no u potpunosti uklopljeni u lokalni kontekst, što se očituje i ravnanjem po gregorijanskom kalendaru, te novi doseljenici iz Ukrajine, koji još uvijek imaju brojne rođake u domovini te se i dalje ravnaju prema julijanskome kalendaru. Te se razlike ne doživljavaju kao razlog za podjelu ili protivljenje, osim što svećenicima zaduženima za kapelanije s različitim kalendarima predstavljaju određeni napor.

Kardinal Sandri posjetio je također biskupski ured i rezidenciju, a potom i ukrajinski Muzej moderne umjetnosti u kojem se često održavaju susreti za svećenstvo i vjernike eparhije. Tamo se susreo sa svećenicima i laicima te im u bratskom razgovoru ispričao kako je prije dvije godine posjetio ratom pogođena područja u Ukrajini. Susret je završio nizom pitanja, upućenih kardinalu, o ulozi Grkokatoličke Crkve u Ukrajini, radu Zbora za Istočne Crkve te uključenosti laika, osobito žena, u život Istočnih katoličkih Crkvi. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    15. listopad 2019.

    Il Papa a Casa Santa Marta: Gesù non tollera l’ipocrisia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: