Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. listopad 2019.

Vijesti

Nova Topola, 17. lipanj 2019.

27. OBLJETNICA KIDNAPIRANJA I UMORSTVA ŽUPNIKA RATKA GRGIĆA

Svetu misu je predslavio biskup banjolučki mons. Franjo Komarica

U obnovljenoj župnoj crkvi svetog Josipa u Novoj Topoli kod Gradiške, u nedjelju, 16. lipnja 2019. liturgijski je obilježena 27 obljetnica kidnapiranja iz župne kuće tadašnjeg župnika vlč. Ratka Grgića. Svetu misu je predslavio biskup banjolučki mons. Franjo Komarica uz koncelebraciju vlč. Zlatka Matića i vlč. Angela Bartulice. Uz redovnice Družbe Klanjateljica Krvi Kristove iz topolskog samostana na Misi su sudjelovali i obližnji župljani te vrlo raštrkane župe.

Kako je toga dana bila i svetkovina Presvetog Trojstva, biskup je u homiliji najprije tumačio sadržaj svetkovine.

Podsjećajući na činjenicu da su tijekom dugih stoljeća mnogi članovi Crkve trpjeli i bili ubijani zbog svoje vjere u Trojedinoga Boga, biskup Komarica je ustvrdio da je to slučaj i sa Kristovim svećenikom vlč. Ratkom Grgićem, njihovim župnikom i njegovim suradnikom. Iako ni njega, kao svojevremeno ni Isusa, njegovi sugrađani nisu imali razloga optužiti ni za kakvo loše ili zlo djelo, kako su biskupu potvrdili tadašnji načelnik općine, šef policije i komandant teritorijalne obrane u Bos. Gradišci, onima koji su ga mrzili i iz mržnje ubili smetao je jer je svojim propovijedanjem i svojim životom svjedočio objavljenog Boga, kao čovjekoljupca, kao istinskog čovjekovog usrećitelja i Spasitelja, naglasio je biskup. To su mogli učiniti samo nesretni ljudi, koji su upali u mreže Sotone, ubojice čovjeka i koji su se tako svojim gnusnim zlodjelom teško ogriješili o Božju zapovijed, pojasnio je biskup Komarica. Župnik Ratko Grgić je bio prvi od osmorice svećenika u banjolučkoj biskupiji koji su svoju vjernost Kristu i svome svećeničkom poslanju tijekom zadnjeg rata i u poraću platiti svojom krvlju.

Za razliku od svih drugih, koji su crkveno pokopani, posmrtne ostatke župnika Ratka nadležne Vlasti entiteta i države još uvijek ne žele vratiti da ih crkvena zajednica pokopa, što je za nju obvezujuće djelo milosrđa. Biskup Komarica je mnogo puta i na mnogo mjesta tražio posmrtne ostatke bezrazložno mučenog i likvidiranog svoga župnika. A i Međunarodni sud je 1997 naredio vlastima RS da rasvijetle ovaj slučaj kidnapiranja i ubijanja nedužnog župnika. Sve je to bilo do sada uzalud.

Biskup Komarica je pozvao nazočne na molitvu za ubijenog župnika, ali i za njegove ubojice i za sve one, koji taj zločin skrivaju i tako ga odobravaju.

Nakon Mise su se svi nazočni u molitvenoj procesiji uputili do spomen-ploče kidnapiranom i ubijenom župniku Grgiću na obližnjoj, u ratu spaljenoj, a zadnjih godina obnovljenoj župnoj kući, i tu izmolili posebne molitve za župnika-mučenika Ratka Grgića. (kta/tabb)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. listopad 2019.

    Il Papa inaugura il nuovo allestimento del Museo Etnologico

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: