Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

15. listopad 2019.

Vijesti

Camerino, 17. lipanj 2019.

PAPA U CAMERINU: BUDITE POZORNI NA POTREBE I PATNJE IZBJEGLICA

Papin nagovor prije molitve Anđeo Gospodnji, 16. lipnja

Na svetkovinu Presvetoga Trojstva, 16. lipnja 2019. papa Franjo posjetio je talijanski gradić Camerino koji je prije nešto manje od 3 godine pogođen razornim potresom. U nagovoru prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja osvrnuo se na Svjetski dan izbjeglica koji će se obilježiti u četvrtak, 20. lipnja te na beatifikaciju mističarke laikinje Edvige Carboni te pozvao sve uključene u nedavne događaje u Perzijskom zaljevu da u rješavanju tih slojevitih problema upotrijebe diplomatska sredstva.

Jučer je u Pozzomaggioreu, na Sardiniji, blaženom proglašena Edvige Carboni, jednostavna žena iz naroda koja je, dajući svjedočanstvo vjere i ljubavi, u skromnoj svakodnevici prigrlila križ – rekao je papa Franjo na početku podnevnoga nagovora, potaknuvši pritom okupljene vjernike na zahvalnost za tu vjernu Kristovu učenicu koja je, kako je kazao, cijeli svoj život posvetila službi Bogu i bližnjemu.

Blažena Edvige Carboni bila je mističarka laikinja koja je živjela na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, obdarena mnogim Božjim darovima, među ostalim i stigmama, vidljivim znakovima Kristove muke. Znala je reći da treba uvijek pružati utjehu i nadu, što je i činila pomažući materijalno i duhovno brojnim osobama na rodnoj Sardiniji i u talijanskoj pokrajini Lacij, kamo je preselila sa sestrom. Umrla je u Rimu 1952. godine.

Papa Franjo podsjetio je u nagovoru i na Svjetski dan izbjeglica, koji se od 2000. godine, na poticaj Organizacije ujedinjenih naroda, obilježava 20. lipnja. Istaknuo je da je taj dan svima poziv na solidarnost s muškarcima, ženama i djecom koji bježe od rata, progona i kršenja temeljnih prava. Neka im naše crkvene i civilne zajednice pokažu blizinu te budu pozorne na njihove potrebe i patnje – potaknuo je Sveti Otac.

U vezi s dodatnom napetošću koja je na Bliskom Istoku nastala nakon nedavnih događaja u Perzijskom zaljevu, Papa je sve uključene pozvao da u rješavanju slojevitih problema upotrijebe diplomatska sredstva te ponovio iskrenu molbu međunarodnoj zajednici da uloži sve napore kako bi se promicao dijalog i mir.

Draga braćo i sestre, hodite ujedinjeni i radosni putem vjere, nade i ljubavi, vjerni brojnim svjedočanstvima svetosti kojima je bogata vaša zemlja – rekao je papa Franjo vjernicima u Camerinu te je potom svoje misli usmjerio na mnoge osobe koje nisu službeno proglašene blaženima i svetima, a koje su snagom svoga kršćanskoga života bile, i još su uvijek, potpora i poticaj na preobrazbu obitelji i zajednice.

Prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja Sveti je Otac cijelu zajednicu Nadbiskupije Camerino – San Severino Marke povjerio Blaženoj Djevici Mariji, uz želju da ona, koja je svojom majčinskom prisutnošću nadahnjivala prvu zajednicu Isusovih učenika, i današnjoj Crkvi pomogne dobro svjedočiti evanđelje. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    13. listopad 2019.

    Papa Francesco: tutti abbiamo bisogno di guarigione

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: