Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

11. kolovoz 2020.

Vijesti

Camerino, 16. lipanj 2019.

PAPA POSJETIO POTRESOM POGOĐENI CAMERINO

Biskupija Camerino – San Severino Marche je kao i druga obližnja područja srednje Italije bila teško pogođena potresom 2016. godine

Papa Franjo posjetio je, 16. lipnja 2019. posjetio Camerino. Biskupija Camerino – San Severino Marche je kao i druga obližnja područja srednje Italije bila teško pogođena potresom 2016. godine.

Od 500 crkava 356 ih je izvan upotrebe, a oko 3500 umjetničkih djela se još uvijek nalazi u skladištima.

Odmah po dolasku Sveti Otac je obišao nastambe podignute za mještane koji su u potresu ostali bez krova nad glavom.

Nakon što je posjetio nekoliko obitelji Papa je ljudima koji su se okupili vani izrazio blizinu i zahvalio za strpljenje i hrabrost.

Sveti Otac zatim je sa zaštitnom kacigom na glavi obišao mjesnu katedralu gdje se pomolio pred oštećenim Gospinim kipom.

„Došao sam da vam budem blizu. Tu sam da zajednički molimo Boga da misli na nas kako nas ne bi zaboravili“, rekao je Papa u propovijedi tijekom mise koju je predvodio na središnjem trgu Camerina. Pred onim što ste doživjeli nakon rušenja kuća i zgrada, postavlja se pitanje: što čini čovjek? Sve ono što gradi sruši se u trenutku, ali Bog nas se sjeća i u vanjskim i nutarnjim nesigurnostima, dajući nam jamstvo. Pozornost i obećanja su zaboravljeni. Potištenost i razočaranja se pojačavaju, posebno promatrajući napušteno područje. Teško je zaboraviti loše uspomene, ali Bog misli na nas, jer smo u njegovom srcu i daje nam snagu da ponovno započnemo. Tko se približava Bogu ne klone, već ide naprijed, rekao je Sveti Otac.

Camerino je jedno od važnih kulturnih središta talijanske pokrajine Marke, koja je povijesno usko povezana posebno s južnim dijelom Hrvatske jer su tu mnogi naši sunarodnjaci našli utočište tijekom turskih progona.

Prije molitve Anđeo Gospodnji Papa se osvrnuo i na zaoštravanje napetosti u Perzijskom zaljevu te izrazio nadu da će međunarodna zajednica pronaći rješenje za složene probleme i sukobe na Bliskom Istoku. Potrebno je, prema Papinim riječima, uložiti sve napore kako bi se uspostavio dijalog i mir. (kta/ika)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: