Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

30. rujan 2020.

Vijesti

Boće, 14. lipanj 2019.

ŽUPA BOĆE POKRAJ BRČKOG PROSLAVILA PATRON SV. ANTE PADOVANSKOG

Svečano Euharistijsko slavlje u dvorištu župne crkve predvodio je generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević

Župa sv. Ante Padovanskog Boće pokraj Brčkog u Bosanskoj Posavini, 13. lipnja 2019. proslavila je svoj patron.

Svečano Euharistijsko slavlje u dvorištu župne crkve predvodio je generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević uz koncelebraciju deset svećenika među kojima su bili: brčanski dekan i župnik preč. Damir Ivanović i drugi svećenici iz tog dekanata te svećenici koji su rođeni u župi Boće. Župnik vlč. Filip Maršić uputio je prije Svete mise riječi dobrodošlice svim svećenicima koje je i poimence predstavio, te časnim sestrama, domaćim župljanima iz Boća, Boderišta i Dubravica kao i vjernicima susjednih župa te katolicima iz njegove bivše župe Dervente i iz Par Sela i Morančana pokraj Tuzle koji su za ovu prigodu došli u Boće. Pohvalio je posebno one vjernike koji su došli u narodnoj nošnji. Pošto je napomeno da je mons. Tomaševića pozvao za predvoditelja Misnog slavlja i propovjednika zato što je neposredno prije rata u Boću obnašao službu župnog vikara, uputio je molitvu Bogu da, po zagovoru sv. Ante, usliši sve one vjerničke molitve koje će im pomoći da još više budu Božji.

U prigodnoj propovijedi tajnik Tomašević ukratko je prikazao životni put sv. Ante podsjetivši da ovaj veliki svetac nije rođen u Padovi niti je bio Talijan nego Portugalac rođen u Lisabonu i kršten kao Fernando da bi kasnije uzeo redovničko ime Antun. Istaknuo je njegovu pobožnost i opredijeljenost za Krista još u dječačkoj dobi kao i njegovu kasniju spremnost da podnese mučeniku smrt za Isusa Krista što je poticaj i svim kršćanima današnjice da budu Kristovi u svakoj životnoj dobi. Kratko se osvrnuo i na svečevu spremnost da i svoju bolest, koja ga je spriječila da Krista naviješta na afričkom kontinentu, prihvati ne kao prokletstvo nego kao prigodu da uči i razmišlja o Svetom Pismu i raste u svetosti. Potaknuo je sve okupljene da se, po zagovoru i primjeru sv. Ante, nastoje u cijelosti posvetiti Gospodinu tako da svoje noge uvijek usmjeruju putem dobra, da svoje ruke što češće sklapaju na molitvu i otvaraju ih da bi drugima pružili pomoć i potporu, da svoje srce otvore za Božju riječ i za svoga bližnjega te da svoju pamet stavljaju uvijek u službu dobra, a nikada u službu zla. Posebno se osvrnuo na čovjekov jezik ističući da je sv. Anto svoj jezik, koji je do danas ostao sačuvan, stavljao u službu propovijedanja i naviještanja Božjih djela te potaknuo sve da što češće govore o Bogu i da o svojim bližnjima i o ljudima uopće govore u skladu s Evanđeljem i najvećom zapovijedi: „Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga“ (Mt 22, 37-39).

Nakon što je župnik Maršić na kraju Mise zahvalio svim prisutnima, uslijedio je zajednički objed i druženje za sve prisutne pod velikim šatorom pod kojim je mjesto pronašlo oko 550 osoba.

Župa Boće osnovana je 1923. godine odvajanjem pojedinih naselja od župa Zovik i Brčko. Župna crkva izgrađena je 1926. godine te kasnije nekoliko puta obnavljana. Župa Boće poznata je, između ostaloga, i po tome što je prvi župnik u toj župi bio svećenik i pjesnik Izidor Poljak koji je 1924. godine započeo izgradnju župne crkve i u čiju čast je postavljena spomen ploča na pročelju crkve i izrađen njegov lik u crkvenom dvorištu. Tijekom ratnih događanja župa je najvećim dijelom obranjena, a župničku službu u ratnom vremenu obavljao je dugogodišnji župnik vlč. Josip Kalčik koji je preminuo 1994. godine te sahranjen u mjesnom groblju. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: