Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. svibanj 2020.

Vijesti

Mostar, 14. lipanj 2019.

SOCIETIES NA PRVOM SAJMU ZAPOŠLJAVANJA OSOBA S INVALIDITETOM U BIH

Na sajmu su predstavljene preporuke koje su rezultat radnih skupina osnovanih u sklopu tog projekta s ciljem kreiranja novih socijalnih politika za osobe s invaliditetom

Na prvom sajmu zapošljavanja osoba s invaliditetom održanom 12. lipnja u Mostaru predstavljene su i inicijative lokalnih organizacija za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom i mentalnim poteškoćama koje je podržao Caritas Bosne i Hercegovine, u okviru projekta SOCIETIES, a koji za cilj ima pomoći udrugama civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, odnosno doprinijeti socijalnom uključivanju osoba s teškoćama u razvoju kroz primjenu standarda EU u Jugoistočnoj Europi.
 
Posjetitelji su imali priliku pogledati izložbene prostore izlagača: Kantonalno udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji "Apel" iz Sanskog Mosta - servis za čišćenje „Brzi Elmo“; Udruga ProReha - Centar za profesionalnu rehabilitaciju, prekvalifikaciju i osposobljavanje osoba sa invaliditetom i drugih teško upošljivih skupina iz Vogošće - socijalno poduzeće Greens d.o.o.; Humanitarna organizacija Lotosice iz Tuzle - djelatnost izrade suvenira.
 
Kao jedan od organizatora sajma, svoj izložbeni prostor je imala i Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama „Vedri osmijeh“ iz Mostara. Tako su se posjetitelji mogli upoznati sa njihovim aktivnostima radnog osposobljavanja i zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz poljoprivredne radionice, a koje su financirane sredstvima projekta SOCIETIES.
 
Sajmu su nazočili i predstavnici projekta SOCIETIES, kao i projektni partner Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“ iz Tuzle.
 
U sklopu sajma, održane su radionice prilikom koje su posjetitelji mogli dobiti više informacija o poticajima za zapošljavanje osoba s invaliditetom i aktivnom traženju posla te je održano i predstavljanje Prijedloga i preporuka za promjene javnih politika o socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom i mentalnim poremećajima.
 
Predstavljeni Prijedlozi i preporuke rezultat su rada radnih skupina za socijalnu inkluziju koje su osnovane u sklopu projekta SOCIETIESs ciljem kreiranja novih socijalnih politika za osobe s invaliditetom. Članove ovih radnih skupina su činili predstavnici udruga civilnog društva koji djeluju na području invaliditeta i mentalnog zdravlja, te predstavnici javnih ustanova i institucija.
 
Sajam je organiziran u sklopu projekta P.O.W.E.R, koji financira Europska unija kroz IPA II program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina i Crna Gora a provodi ga Caritas BiH s partnerskim organizacijama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.
 
Projekt SOCIETIES provodi 16 partnerskih organizacija u 5 zemalja jugoistočne Europe: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija, uz potporu stručnjaka iz Italije i Bugarske, predvođenih mrežom Caritasa. U Bosni i Hercegovini projekt se provodi u suradnji s Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“, uz potporu Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS te Centra za mentalno zdravlje Vitez. Predviđeno trajanje projekta je do konca 2019. godine, a projekt je financiran sredstvima Europske Unije, u okviru programa Podrške regionalnim i tematskim mrežama organizacija civilnog društva. (kta/caritas.ba)
 
foto

 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2020.

    2020 maggio 24 Papa Francesco Regina Coeli Cina

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: