Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. svibanj 2020.

Vijesti

Izbjeglice iz Burundija

Izbjeglice iz Burundija

Gitega, 14. lipanj 2019.

BURUNDIJSKI BISKUPI OSUDILI POLITIČKE NAPETOSTI KOJE VEĆ GODINAMA POTRESAJU ZEM

Više od 192.000 izbjeglica iz Burundija smješteno u kampovima U Tanzaniji često su lišeni odgovarajućih uvjeta sigurnosti i humanitarne pomoći

Političke napetosti koje već godinama potresaju Burundi prisilile su više od 374.000 stanovnika na bijeg u susjedne zemlje: Ugandu, Demokratsku Republiku Kongo, Ruandu i osobito Tanzaniju – priopćila je katolička tiskovna agencija FIDES. Naime, u Tanzaniji je više od 192.000 izbjeglica iz Burundija smješteno u kampovima, često su lišeni odgovarajućih uvjeta sigurnosti i humanitarne pomoći.

Te su prilike nedavno osudili burundijski biskupi na svojem zasjedanju i istaknuli da su sa žalošću primili vijest o nesigurnosti u kojoj se u nekim izbjegličkim kampovima u Tanzaniji nalaze njihovi sunarodnjaci. Među drugim problemima koji brinu biskupe jest ponovno pojavljivanje malarije u više dijelova Burundija, kao i neke društvene pojave poput krađa na poljima ili u obiteljima, oružana razbojništva, brojni slučajevi optužbi za čaranja koja ponekad dovode do ubojstva navodnih počinitelja, te na određenim područjima trgovina djevojkama.

Što se tiče života u zemlji, biskupi su dugo raspravljali o sadašnjim društveno političkim prilikama u odnosu na izbore 2020. godine. Osobito su pokušali razlučiti koji bi trebao biti doprinos Crkve u svjetlu njezina poslanja, na način da se ti izbori održe u miru i da promiču demokraciju. Na kraju, na crkvenoj razini tijekom plenarnog zasjedanja Biskupske konferencije pročitan je motu proprio pape Franje „Vos estis lux mundi“, te se po preporuci pape Franje raspravljalo o slavlju izvanrednog misijskog mjeseca u svezi sa stotom obljetnicom apostolskog pisma Maximum Illud – izvijestila je agencija FIDES. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2020.

    2020 maggio 24 Papa Francesco Regina Coeli Cina

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: