Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. svibanj 2020.

Vijesti

Jeruzalem, 14. lipanj 2019.

IZRAELSKI VRHOVNI SUD ODBIO ŽALBU GRČKOG PRAVOSLAVNOG PATRIJARHATA

Iz Grčkog pravoslavnog patrijarhata u Jeruzalemu zatražena je blokada prodaje triju zgrada u vlasništvu Patrijarhata, koje je kupila židovska organizacija Ateret Cohanim

Izraelski vrhovni sud odbio je žalbu Grčkog pravoslavnog patrijarhata u Jeruzalemu, odnosno zahtjev za blokadom prodaje triju zgrada u vlasništvu Patrijarhata, koje je kupila židovska organizacija Ateret Cohanim.

Prema presudi Izraelskog vrhovnog suda, izrečenoj u ponedjeljak, 10. lipnja 2019., strani posrednici koji su djelovali u ime židovske organizacije „Ateret Cohanim“ legitimno su kupili imovinu Grčkog pravoslavnog patrijarhata u jeruzalemskom Starom gradu. Time je potvrđena presuda koju je prije dvije godine donio Okružni sud u Jeruzalemu. Kako prenosi Agencija Fides, riječ je o tri zgrade čija je prodaja 2004. godine izazvala prosvjed i nezadovoljstvo u grčkoj pravoslavnoj zajednici, što je rezultiralo razrješenjem patrijarha Ireneja I. kojega je Sveti sinod optužio za neovlaštenu prodaju imovine Patrijarhata.

Nakon presude jeruzalemskog Okružnog suda, patrijarsi i poglavari Crkvi u Jeruzalemu potpisali su 2017. godine zajednički dokument u kojem su osudili sustavne pokušaje potkopavanja cjelovitosti Svetog grada i slabljenja kršćanske prisutnosti u Svetoj zemlji, što se očituje u kršenju „statusa quo“ svetih mjesta. U dokumentu koji su, među ostalima, potpisali jeruzalemski grčki pravoslavni patrijarh i apostolski upravitelj Latinskog jeruzalemskog patrijarhata, iznosi se oštro protivljenje bilo kakvom djelovanju bilo koje skupine ili autoriteta kojim bi se ugrozilo stoljećima važeće zakone, sporazume i pravilnike. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2020.

    2020 maggio 24 Papa Francesco Regina Coeli Cina

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: