Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. rujan 2019.

Vijesti

Vatikan, 13. lipanj 2019.

U VATIKANU ZAPOČEO SUSRET PAPINSKIH PREDSTAVNIKA

Euharistijskim slavljem u bazilici svetoga Petra započeo susret koji je potaknuo papa Franjo, a na kojemu sudjeluje 98 apostolskih nuncija i 5 stalnih promatrača

 

Primjerno i kristalno čisto ponašanje u služenju čovječanstvu, zanosna ljubav prema Crkvi i ljudima, vrlo visoka služba obavljana u istinskoj poniznosti – obilježja su papinskih predstavnika koje je istaknuo kardinal Pietro Parolin, Papin državni tajnik, u propovijedi na Misi koju je, 12. lipnja 2019. slavio u bazilici svetoga Petra.

Nadahnjujući se čitanjima iz liturgije toga dana, kardinal Parolin je napomenuo da je Isus, svojim poučavanjem i ponašanjem, zakonu vratio pokretljivost i lakoću. Stalno smo pozvani bdjeti nad svojim odnosom sa zakonom – kazao je kardinal Parolin misleći na kanonski zakon, ali ne isključujući onaj građanski.

S jedne strane moramo biti prvi koji ga čuvaju i poštuju; naš rad predstavnika Svete Stolice treba uvijek biti primjeran, a naše ponašanje kristalno čisto. Naša služba i svi pravni sustavi u svijetu jesu (ili bi trebali biti) usmjereni na dobro ljudi i svakoga čovjeka; na poštovanje njegovih prava, na izgradnju pravednijega društva i na suživot u miru. To je, uostalom, područje diplomatskoga djelovanja Svete Stolice. Zakon treba biti uvijek i samo u službi čovječanstva! – istaknuo je kardinal.

Ljubaznost je ključna riječ u službi koju valja obavljati u različitim prilikama. Djelovanje Crkve u nekim krajevima može biti potpomognuto, ili pak u nekima snažno osporeno. Ali, nitko i ništa neće nas moći spriječiti da volimo – istaknuo je kardinal te dodao – Zanosna ljubav prema Kristu i njegovoj Crkvi, velikodušna ljubav prema ljudima, prema narodima u koje smo poslani, i ponajviše prema siromašnima.

Biti uvijek obilježeni siromaštvom i granicom – uputa je Papinoga državnog tajnika kako bi netko doista mogao biti papinski predstavnik, i to samo u poštovanju povjerene zadaće, te istodobno u iskrenoj poniznosti vlastite osobe. To znači postati ogledalo Gospodinove slave.

Dopustimo stoga da nas naša zadaća preobrazi – rekao je kardinal. Ako glasnici trebaju biti jedno tijelo s porukom koju naviještaju, i papinski su predstavnici na neki način pozvani dopustiti da ih preobrazi vijest koju donose. Osim što u nama treba biti prisutan pastoralni stil Svetoga Oca, kojega predstavljamo u državama u kojima smo ovjerovljeni, naše se srce pastira i biskupa treba sve više poistovjećivati s evanđeljem i s Isusovim novim savezom. To će preobraženje od nas učiniti ljude velike vjere, istinske poniznosti, zanosne ljubavi prema Gospodinu i ljudima, te bezuvjetnoga posvećivanja Crkvi, Kristovoj zaručnici – rekao je kardinal Parolin.

Ovim Misnim slavljem zapravo je započeo susret papinskih predstavnika, koji je odredio papa Franjo, i koji će trajati do subote, 15. lipnja. Susreti se održavaju svake tri godine; prva dva održana su 2013. i 2016. godine. Na ovogodišnjem se okupilo 103 predstavnika, od kojih 98 apostolskih nuncija i 5 stalnih promatrača. Na završni dan, 15. lipnja, pozvano je i 46 umirovljenih apostolskih nuncija. (kta/rv)

 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. rujan 2019.

    Il Papa all'Udienza generale: la forza dello Spirito Santo ci dà il coraggio per andare avanti

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: