Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. svibanj 2020.

Vijesti

Garevac, 12. lipanj 2019.

PROSLAVLJEN PATRON U ŽUPI GAREVAC

Misno slavlje predvodio je župnik iz Koliba i Bosanskog Broda vlč. Anton Čutura

Župa Garevac proslavila je svoj patron, Mariju Majku Crkve, na duhovski ponedjeljak, 10. lipnja 2019. Misno slavlje predvodio je župnik iz Koliba i Bosanskog Broda vlč. Anton Čutura, u koncelebraciji s 15-ak svećenika i sudjelovanje oko 130 vjernika.

Nazočne je na početku pozdravio župnik vlč. Anto Stjepanović, a posebice koncelebrante na čelu s dekanom Doborskog dekanata preč. Jakovom Filipović.

Propovjednik je u svojoj homiliji naglasio četiri osobine BDM. "Blažena Djevica vrši u potpunosti volju Božju u čemu je veliki izazov svijetu i osobi vjerniku koji je želi nasljedovati. Napunjena Duhom Svetim poleti u Gorje rođakinji Elizabeti. Drugi vid je Marija pod Križem kad je Isus daje za majku nama. Treći vid Marija moli s apostolima do silaska Duha Svetoga u dvorani Posljednje večere, koji apostole i nas obdaruje darovima i četvrti vid je Marija uznesena na nebo u čemu je putokaz svima nama ako je želimo nasljedovati da nas dovede do Isusa“, kazao je propovjednik i dodao da je Isus izvor svih milosti, a Marija je "vodovod" kojim nam te milosti dolaze, ali "vodovod", koji je sa izvorom najuže povezan.

Pjevanje su animirali vjernici župe Garevac, a nažalost na misi proslave patrona bilo je osjetno manje vjernika nego prethodnih godina, prenosi nedjelja.ba.

Inače, Garevac je župom postao 1975., dakle vrlo mlada župa odvajanjem od župe Modriča. Ekstremni su Srbi, za okupacije župe tijekom posljednjeg rata 1992-1995., razorili župnu crkvu i druge crkvene objekte a sve Hrvate katolike protjerali su. Župa je 1991. godine imala 2 943 katolika, a danas ima jedva 100. Obnova župne crkve u Garevcu počela je 2001. godine i danas je sve lijepo dovršeno i obnovljeno uz nastojanje dobročinitelja i domaćih župljana. Župa Garevac dala je 15 svećenika i 6 redovnica. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2020.

    2020 maggio 24 Papa Francesco Regina Coeli Cina

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: