Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

17. rujan 2019.

Vijesti

Kamp za interno raseljene osobe u Srednjoafričkoj Republici

Kamp za interno raseljene osobe u Srednjoafričkoj Republici

Bozoum, 12. lipanj 2019.

MISIONAR U SREDNJOAFRIČKOJ REPUBLICI UPOZORIO NA NASTAVAK NASILJA I RUDARSKE EKSPLOATACIJE

Strane tvrtke uzrokuju veliku ekološku štetu u toj zemlji, ističe karmelićanin Aurelio Gazzera

U Srednjoafričkoj Republici i dalje vlada velika nestabilnost. Ne provodi se mirovni sporazum koji su u veljači u Kartumu potpisali članovi Vlade i 14 pobunjeničkih vođa. Trenutno je 80% teritorija te zemlje u rukama bandi koje odgovaraju lokalnim vođama, dok je spomenutim sporazumom predviđeno njihovo razoružanje. Nastavljaju se sukobi, pljačke i nasilje.

U vezi s time, karmelićanin Aurelio Gazzera, misionar u Bozoumu, na zapadu zemlje, koji u Srednjoafričkoj Republici boravi već 28 godina, za Radio Vatikan istaknuo da je stanje na tom području vrlo napeto, zamršeno i nestabilno. Upozorio je pritom da u obližnjim selima, udaljenim oko 50 kilometara, postoje pobunjenički pokreti koji, unatoč nedavno potpisanom sporazumu, i dalje rade što im se prohtije, odnosno napadaju sela, postavljaju prepreke na cestama, te se obogaćuju na štetu drugih.

Na području je Bozouma, kako je istaknuo misionar, lokalna pobunjenička skupina sebi prisvojila pravo pružanja zaštite pastirima, kako bi od njih za naknadu uzimali stoku. S druge strane, dio lokalnoga stanovništva koji se protivi pobunjenicima često napada pastire i otima im krave. Otac Aurelio upozorio je također da neke strane tvrtke uzrokuju veliku ekološku štetu na tom području, pljačkajući prirodna bogatstva, uništavajući korito rijeke i uzrokujući onečišćenje vode koje se može vidjeti i na udaljenosti od 200 km.

Jedan od uzroka trenutnoga stanja jest novac. Riječ je o milijunskim novčanim iznosima od kojih, kako je upozorio misionar, u državnu blagajnu dospije malo ili ništa. Napomenuo je pritom da su molili da se osigura barem minimalno pridržavanje pravila, odnosno da se očisti rijeka, dekontaminira voda te da se posluša papu Franju koji je nedavno, u govoru Dikasteriju za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, potaknuo tvrtke koje se bave ekstrakcijom minerala da poštuju lokalne zajednice. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    15. rujan 2019.

    Francesco all’Angelus: con Dio nessun peccato ha l’ultima parola

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: