Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Garevac, 27. svibanj 2019.

OBILJEŽEN „DAN SJEĆANJA“ ZA ŽRTVE BURIĆA ŠTALE U GAREVCU POKRAJ MODRIČE

Svetu misu predvodio je garevački sin vlč. Anto Perić uz koncelebraciju četvorice svećenika te asistenciju đakona Garevljanina vlč. Tihomira Perića

U nedjelju. 26. svibnja 2019. u župi Garevac pokraj Modriče u Bosanskoj Posavini upriličen je „Dan sjećanja“ na žrtve Burića štale koji se od 2006. godine redovito održava u zadnju nedjelju u mjesecu svibnju.

Svetu misu kod spomen kapele Burića štale predvodio je garevački sin vlč. Anto Perić uz koncelebraciju četvorice svećenika te asistenciju đakona Garevljanina vlč. Tihomira Perića. Prije Svete sve mještane i vjernike iz drugih mjesta i ostale goste pozdravio je garevački župnik vlč. Anto Stjepanović te zahvalio svima koji su za ovu prigodu došli u Garevac.

Tijekom Svete mise svi nazočni prisjetili su se stradanja hrvatskog naroda iz ovih krajeva u vremenu Drugoga svjetskoga rata i neposrednog poraća. Na Svetoj misi sudjelovalo je i nekoliko političkih djelatnika kao i predstavnika „Udruge Posavskih Hrvata 45“. koja će graditi spomen obilježje na zajedničkoj grobnici žrtava Burića štale.

Pred Spomen kapelom Burića štala položili su vijence i cvijeće te zapalili svijeće za oko 500 Hrvata katolika koji su od 25. do 28. svibnja 1945. bili zatočeni u Burića štali i odatle, bez suda i presude, odvođeni te ubijeni na obalama rijeke Bosne i rijeke Save o čemu piše i garevački svećenik vlč. Vlado Jagustin u proširenom izdanju knjige „Burića štala“.

Spomen kapela Burića štala uređena je tako da se na njezinim zidovima nalazi popis imena 224 ubijena Garevljanina kao i popis 244 ubijene osobe iz drugih župa tog dijela Bosanske Posavine kao i pojedine fotografije ili druga podsjećanja na to vrijeme stradalih kao i fotografije iz toga vremena. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: