Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. rujan 2019.

Vijesti

Travnik, 26. svibanj 2019.

RADOST PRVOPRIČESNIKA OBRADOVALA ŽUPU TRAVNIK

Župnik vlč. Marko Mikić potaknuo je prvopričesnike, njih sedmero, da sa zahvalnošću pamte svoje prve korake u vjeri koje su napravili uz pomoć vjeroučiteljice s. Anđele

U župi sv. Ivana Krstitelja u Travniku, 26. svibnja dogodio se jedan od najradosnijh trenutaka u životu četiri dječaka i tri djevojčice

U župi sv. Ivana Krstitelja u Travniku, 26. svibnja 2019. dogodio se jedan od najradosnijh trenutaka u životu četiri dječaka i tri djevojčice. Njih sedmero prije i tijekom Svete mise od radosti je pjevalo, recitiralo i slavilo Boga zahvaljujući svojem prijatelju Isusu, na danu i daru koji su primili. Prva pričest je okupila sve njihove najbliže da zajedno sa njima i njihovim roditeljima te braćom i sestrama zahvalae Isusu „za mamu i tatu, za bracu i seku“ i što se „nedostojnom stvorenju daruje u posvećenoj hostiji - Tijelu Kristovu“.

U radosti i veselju prvopričesnici su, zajedno sa svojim župnikom vlč. Markom Mikićem, ušli u crkvu u svečanoj procesiji sa svijećama u rukama i obučeni u bijele haljine sa zlatinm pojasom, a djevojčce i s bijelim rajfom u kosi dok je cijela vjernička zajednica, uz orguljsku pratnju vjeroučiteljice sestre Anđele Brkić, pjevali kao ulaznu pjesmu: „Naša srca vatrom gore, u visine bukti plam, svome Bogu slavu dajmo neka ori sveti hram...“ Naklon ulazne pjesme uslijedio je pozdravni recital svih sedmero prvopričesnika. Nakon toga otac jednog prvopričesnika uputio je pozdrav i riječi zahvale u ime roditelja.

Nakon što su dvije majke prvopričesnika pročitale čitanja, a prvopričesnici otpjevali psalam, župnik Mikić u prigodnoj propovijedi zahvalio je Bogu za prvopričesnike, njihove roditelje i sve prisutne. Potaknuo je prvopričesnike da dobro zapamte sve što su doživjeli i naučili te da do kraja života nikad ne zaborave. Pozvao ih je da sa zahvalnošću pamte svoje prve korake u vjeri koje su napravili uz pomoć vjeroučiteljice s. Anđele. Također ih je potaknuo da uz pomoć svojih roditelja što češće, a najmanje jednom mjesečno, pristupe sakramentu Svete ispovijedi, da bi i u praksi zaživjelo sve ono što su učili i naučili, a ovih dana i prvi put primili.

Prvopričesnici su, idući u procesiji jedno za drugim, svečano pristupili i primili posvećenu hostiju – Tijelo Kristovo, a nakon njih pričestili su se njihovi roditelji, najbliža rodbina i ostali vjernici. Na kraju Svete mise prvopričesnici su primili iz župnikove ruke Uspomenu na prvu svetu pričest i prigodne darove. Poslije završnog blagoslova uslijedilo je zajedničko fotografiranje ispred oltara najprije samo prvopričesnika sa župnikom i vjeroučiteljicom, a potom i njihovih roditelja, braće i sestara. Nakon Svete mise župnik Mikić i suradnici pozvali su sve nazočne na zajedničko druženje u župnoj kući nakon čega su prvopričesnici otišli svojim kućama gdje su u krugu svojih obitelji i prijatelja nastaviti dijeliti radost današnjega dana. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2019.

    Udienza di Papa Francesco ai Dirigenti e dipendenti del Gruppo Ferrovie dello Stato Italiane

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: