Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

17. studeni 2019.

Izdvajamo

Banja Luka, 11. svibanj 2019.

Svečano i dostojanstveno proslavljen spomendan "najvećeg sina Banjolučke biskupije"

Misno slavlje predslavio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica

U petak, 10. svibnja 2019. u rodnom gradu prvog blaženika iz BiH i prvog blaženika iz redova vjernika-laika iz biskupijā hrvatskog govornog područja dr. Ivana Merza, svečano i dostojanstveno je proslavljen njegov spomendan.

Svečano liturgijsko slavlje u prijepodnevnim satima u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure, predslavio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica. S njim je koncelebriralo 20 svećenika iz svih dijelova biskupije. Na Misi su, uz redovnice iz Banje Luke i domaće vjernike bili također i članovi župnih pastoralnih vijećnika iz više župa s raznih strana prostrane biskupije.

Biskup Komarica je na početku Mise izrazio radost i dobrodošlicu svima, osobito iz udaljenih župa. U propovjedi se najprije osvrnuo na zabrinjavajuće tendencije „razvodnjavanja“ i potiskivanja u stranu kršćanstva i civilizacije ljubavi koju kršćanstvo propovijeda i propagira u korist sve nasrtljivije kulture smrt koju propagira zapadna civilizacija sa svojim sekularizmom, laicizmom i liberalizmom, a koja zahvaća i kršćane. Na to su upozoravali i pape, osobito, tijekom zadnjeg stoljeća.

Zatim je biskup Komarica podsjetio na riječi „velikog svetog i nama osobito dragog“ pape Ivana Pavla II. kojima je on prikazao lik „našeg najdičnijeg sugrađanina, blaženog Ivana Merza“ prigodom njegove beatifikacije u Banjoj Luci, 22. lipnja 2003. Iznio je osnovne podatke o Blaženiku, naglasivši posebno njegovu veliku ljubav prema Crkvi i papi. Citirao je Blaženikove riječi o Crkvi i o ispravnom stavu svakog katolika prema Crkvi i crkvenom autoritetu.

Pozvao je sve, osobito nazočne vjernike laike da sebi posvijeste svoju vrlo važnu i dragocjenu ulogu u izgradnji Božjeg kraljevstva u vlastitoj životnoj sredini, te u zalaganju za istinu, pravdu, pomirenje i pravedni mir.

Spomenuvši da je „po božjem promislu i odluci svetog pape Ivana Pavla II. tri puna desetljeća biskup Banjolučke biskupije“ i da se trudio „u zgodno i nezgodno vrijeme“ osluškivati i uvažavati poticaje Božjeg Duha, i „vapio za Božju svjetlost i snagu za povjerene mu Kristove vjernike“ zahvalio je svećenicima, redovnicama i vjernicima laicima za njihovu molitvenu i mnogu drugu potporu i pomoć. Obećao je svima da će i dalje za njih moliti, a i sam se preporučio u njihove molitve.

Pri kraju Misnog slavlja, izmolio je sa svim nazočnima pred slikom i izloženim relikvijama Blaženika prigodne molitve, a onda su svi nazočni pojedinačno iskazali čašćenje blaženikovih relikvija. Nakon mise zajedničko druženje je nastavljeno u dvorištu katedrale, a onda i u dvorani ordinarijata na skromnom domjenku.

U poslije podnevnim satima biskup Komarica je predslavio koncelebriranu Misu u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije, gdje je Blaženik primio Prvu svetu Pričest. To je bila Misa za djelatnike i gimnazijalce KŠC „Bl. Ivan Merz“. Uz domaćeg župnika i banjolučkog dekana Vladislava Žarka Ošapa i ravnatelja KŠC „Bl. Ivan Merz“ Marka Stojčića koncelebrirali su ravnatelji drugih KŠC-a u BiH te još nekoliko svećenika.

Biskup Komarica je uputio prigodnu propovijed. Liturgijsko pjevanje na Misi su animirali gimnazijalci. Na kraju Mise svi su odali osobnu počast relikvijama Blaženika. U KŠC je bio prigodni program za roditelje i prijatelje Centra. Biskup Komarica je na kraju programa zahvalio svim djelatnicima, gimnazijalcima, roditeljima, dobročiniteljima i prijateljima Centra na svemu učinjenom i na svemu što čine za osobnu i zajedničku izgradnju u odgojno-obrazovnoj instituciji KŠC „Bl. Ivan Merz“ u Banjoj Luci. (kta/tabb)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. studeni 2019.

    Papa Montini in diretta mondiale dall’Uganda grazie satellite

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: