Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

17. studeni 2019.

Izdvajamo

Travnik, 10. svibanj 2019.

Šesti Međudekanski susret u Bosni i Hercegovini

Šesti Međudekanski susret u Bosni i Hercegovini održan je, 9. svibnja 2019. u prostorijama Nadbiskupijskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik BK BiH, a sudjelovalo je pet od šest članova BK BiH, zatim franjevački provincijali i generalni vikari iz Sarajeva i Mostara te biskupski vikar iz Banje Luke, članovi Vijeća za kler BK BiH i 24 od 28 dekana koliko ih ukupno ima u sve četiri biskupije u Bosni i Hercegovini: Banjolučkoj, Mostarskoj-duvanjskoj, Trebinjsko-mrkanskoj i Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Sudionici su upoznati da je u Nedjelju solidarnosti u BiH, 24. ožujka 2019. prikupljeno ukupno 170.325,17 KM te da će ta sredstva biti podijeljena na 94 župe koje imaju manje od po 200 vjernika u svim biskupijama u Bosni Hercegovini. Biskupi i ovom prigodom izražavaju iskrenu zahvalnost svim vjernicima ponajprije za međusobnu molitvenu potporu i duhovno zajedništvo. Posebno zahvaljuju onim vjernicima koji su, sudjelovanjem u ovoj akciji solidarnosti, svojim materijalnim darom na konkretan način pokazali svoju kršćansku ljubav i potporu onima koji, zbog progona tijekom nedavnog rata i izostanka potpore za povratak u vrijeme poraća sve do danas, žive u župama s malim brojem vjernika. Također zahvaljuju svim svećenicima, redovnicima i redovnicama koji su animirali vjernike za ovu akciju i osobno dali svoj dar. Unatoč tužnoj činjenici da u BiH ove godine ima devet župa više u odnosu na 2018. godinu kojima će biti dodijeljena potpora, istaknuta je radosna činjenica da je prikupljena veća svota nego lani što je pokazatelj kršćanske osjetljivosti vjernika. Biskupi i ovom prigodom hrabre sve članove svojih biskupijskih zajednica, a posebno mlade, koji s pouzdanjem u Boga vjernički žive svoju svagdašnjicu u ovoj zemlji Bosni i Hercegovini.

Tijekom diskusije konstatirano je da nije došlo do značajnije odlučene povezanosti između pojedinih dekanata te dogovoreno da dekani s kolegama svećenicima u svojim dekanatima porade na konkretnim akcijama povezanosti između pojedinih dekanata i to: Kreševskog s Trebinjskim, Ramskog s Bihaćkim, Sarajevskog s Mostarskim, Sutješkog s Ljubuškim, Bugojanskog s Grudskim, Travničkog sa Stolačkim, Žepačkog s Bosansko-gradiškim i Prnjavorskim dekanatom, Tuzlanskog s Čapljinskim, Jajačkog s Brčanskim, Usorskog s Duvanjskim, Derventskog s Posuškim, Doborskog sa Širokobriješkim, Šamačkog s Livanjskim te Broćanskog s Banjolučkim dekanatom.

Budući da je u tijeku Misijska godina (listopad 2018.-2019.), koju su 18. rujna 2018. proglasili biskupi BK BiH, sudionici su saslušali prigodno izlaganje dugogodišnjeg misionara u afričkim zemljama u Ruandi, Ugandi i Keniji fra Pere Vrebca, člana Franjevačke provincije Bosne Srebrene, o misijskom poslanju Crkve o svijesti klera i puka u BiH o misijama. Predavač je napravio teološku usporedbu između tradicionalnog misionarskog djelovanja u Africi i novog pristupa u misijama poslije Drugoga vatikanskog sabora ističući da je misijsko djelovanje paradigma svakog djelovanja Crkve. Govoreći o novostima misijskog poslanja Crkve, između ostalog, istaknuo je: novo poimanje domorodačkog iskustva ljudskih i religioznih vrjednota, izgradnju misionarskih crkvenih zajednica i suradnju na misionarskom planu, iskustvo inkulturacije, proučavanja domorodačkih jezika i tradicionalnih vrjednota te potrebu dijaloga i suradnje. Govoreći o misijskoj svijesti klera i puka, spomenuo je da Crkva u Hrvata u misijama ima 60 misionarki i 28 misionara u 27 država svijeta na svim kontinentima, a najviše u Africi. Podsjetio je da je papa Franjo proglasio Izvanredan misijski mjesec u listopadu 2019. i da su biskupi BK BiH proglasili Misijsku godinu s ciljem buđenja svijesti o misiji ad gentes (među nekršćanske narode) i misionarske preobrazbe života i pastorala. Fra Pero je svoje izlaganje potkrijepio brojnim primjerima iz vlastitoga misionarskog djelovanja te u vidu ispita savjesti postavio neka pitanja za razmišljanje i djelovanje svih članova Crkve.

Pojedini sudionici susreta, koji su i osobno bili misionari, kao i sadašnji i bivši nacionalni ravnatelji Papinskih misijskih djela te pojedini biskupi i provincijali, koji su ove i prošlih godina pohađali afričke misije, iznijeli su pojedina osobna iskustva, primjedbe i prijedloge. Tijekom diskusije zaključeno je da se brojni svećenici sa svojim župnim zajednicama, kao i velik broj redovnika i redovnica uključuju u razne misijske akcije te rade na pojačanju misijske svijesti i daju potporu misijama i misionarima molitvom i konkretnom pomoći. Biskupi potiču sve župnike i voditelje crkvenih ustanova da tijekom ove Misijske godine pozovu u svoje župne i druge zajednice bivše i sadašnje misionare te im dadnu prigodu da iznesu konkretna iskustva s ciljem većega misijskog posvješćenja, a na osobit način novih misionarskih zvanja. Također potiču na promicanje i čitanje jedinoga misijskog mjesečnika na hrvatskom jeziku, „Radosna vijest“.

Biskupi su podsjetili da su u svojoj Poslanici o proglašenju Misijske godine, koja završava Izvanrednim misijskim mjesecom listopadom 2019., između ostalog, pozvali i predložili: da župnici iskoriste prisutnost misionara i misionarki radi animiranja misijskoga djela Crkve, da se preporuči zajednička molitvu za misije u župama na kraju Misnih slavlja na sve nedjelje i svetkovine, da se prikupi materijalna pomoć za misionare i njihove suradnike te za gradnju molitvenih i pastoralnih prostora i školovanje svećeničkih i redovničkih pripravnika u misijskim zemljama kao i da se moli misijska krunica svakoga dana tijekom mjeseca listopada 2019. u obiteljima i zajednička u župnim zajednicama.

Susret je završen svečanim Euharistijskim slavljem u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage uza sudjelovanje brojnih hodočasnika koji su molili pokraj groba časnog sluge Božjega Petra Barbarića. Euharistijsko slavlje prevodio je kardinal Puljić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom, a prigodnu propovijed izrekao je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica.

Uprava i cijela sjemenišna zajednica s rektorom vlč. Željkom Marićem, koja je tom prigodom proslavila i svoj Dan, bila je i ovaj put gostoljubiv domaćin susreta.

Dijecezanski biskupi također su imali prigodu susreli se sa sjemeništarcima svojih biskupija.


Travnik, 9. svibnja 2019.
Tajništvo BK BiH


foto

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. studeni 2019.

    Papa Montini in diretta mondiale dall’Uganda grazie satellite

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: