Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. lipanj 2020.

Vijesti

Bukova Greda, 25. travanj 2019.

BISKUP VUKŠIĆ PREDVODIO MISU PROSLAVE PATRONA KAPELICE U VOJARNI U BUKOVOJ GREDI

Tom prigodom je u službu uveden novi brigadni kapelan fra Marinko Živković, a ispraćen dosadašnji kapelan fra Marko Oršolić

Svečanim Misnim slavljem, koje je u vojarni „Sinovi Posavine“ u Bukovoj Gredi, 23. travnja 2019. predslavio vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić, proslavljen je zaštitnik kapelice sveti Juraj. Tom prigodom je u službu uveden novi brigadni kapelan fra Marinko Živković, a ispraćen dosadašnji kapelan fra Marko Oršolić.  Prije Svete mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen obilježja za sve poginule branitelje, a molitvu opijela je izmolio novi brigadni kapelan fra Marinko.

Na početku Svete mise nazočne je pozdravio fra Marinko. Pored prisutnih vojnih kapelana i okolnih župnika u Svetoj misi su sudjelovali: general bojnik Ivica Jerkić, brigadni general Tomo Kolenda, general Đuro Matuzović, Đuro Topić - predsjednik vlade Županije posavske, Blaž Župarić – predsjednik skupštine Županije posavske, Stanko Vincetić – načelnik općine Orašje i brojni drugi časnici i dočasnici u Oružanim snagama BiH, vojnici te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Biskup Vukšić je na početku prisutne pozvao da, gledajući u svetog Juraja, nastoje preispitati savjest te potaknuo da „ono što je dobro u nama nastojimo podržati da raste, a ono što je loše da se gasi“.

U propovijedi je biskup Vukšić govorio o svetkovini Uskrsa i sv. Juraju, a prigodnu riječ uputio je i o odlasku fra Marka Oršolića u mirovinu i dolasku na službu fra Marinka Živkovića. „Uskrs je svetkovina i razlog svih kršćanskih radosti. Isus je pobijedio smrt i iza Njega je ostao prazan grob“, kazao je biskup Vukšić dodavši da je Isus svojim uskrsnućem najavio da će i svi naši grobovi ostati prazni i sve naše smrti biti pobijeđene. „To znači da će naši životi poslije zemaljske stvarnosti biti nastavljeni u nebeskoj stvarnosti zajedno s Njim. Nećemo umrijeti na način da bi smrt bila kraj. Ona se pojavljuje kao promjena života za one koji slijede Kristov primjer“, kazao je biskup Vukšić.

Progovorivši potom o sv. Juraju potaknuo je nazočne da upravo u liku tog „sveca dalekih vremena“ pronađu nadahnuće nađu li se u iskušenjima ili dvojbama te naglasio da je osnovno ljudsko i vjerničko opredjeljenje vjera u Isusovo i nada u vlastito uskrsnuće. „Ponekad nas naše slabosti udaljavaju od tog temeljnog životnog opredjeljenja. Naša vječnost jest naša budućnost koja je započela u sadašnjem životu. Uzdamo se da ćemo izdržati sve napasti uz zagovor svetog Juraja“, istaknuo je biskup Vukšić.

Kazavši da fra Marko prestaje biti njihov vojni kapelan, ali da ostaje kao vojni svećenik, dodao je da je svećeništvo „najljepši način brige za ljude sa kojima se radilo“, te da „dušobrižnik do kraja života ostaje duhovnik kroz molitvu i zahvalnost.“ Zahvalio je potom fra Marku za tolike godine koje je proveo zajedno sa njima tu, ali i za druga vremena provedena u službi kada je bilo teže negoli danas. Također, novom brigadnom kapelanu fra Marinku je poželio svaki Božji blagoslov i obećao pomoć i suradnju.

Poslije Mise za sve uzvanike je priređen zajednički ručak i druženje. Tom prigodom fra Marku su uručeni su prigodni pokloni. U ime Ministarstva obrane BiH i u ime OS BiH poklon je uručio general Jerkić, a u ime Vojnog ordinarijata i vojarne gdje je fra Marko služio poklon je uručio zapovjednik vojarne u Bukovoj Gredi pukovnik Anto Klaić. Na samom kraju riječ zahvale svima s kojima je surađivao uputio je i sam fra Marko. (kta/g.k.)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: