Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. srpanj 2020.

Vijesti

Morančani, 25. travanj 2019.

PROSLAVA NEBESKOG ZAŠTITNIKA ŽUPE MORANČANI SV. JURAJA

Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Ivan Ravlić, župnik u Tesliću

U utorak, 23. travnja 2019. župa Morančani kod Tuzle proslavila je svog nebeskog zaštitnika – Sv. Juraja, a svečano Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Ivan Ravlić, župnik u Tesliću uz koncelebraciju devet svećenika, javlja nedjelja.ba.

Riječi pozdrava na početku uputio je župnik u Morančanima, vlč. Ivo Paradžik naglasivši kako je radostan zbog dolaska velikog broja vjernika i iz drugih župa, a poseban pozdrav uputio je vlč. Ravliću koji je predsjedao euharistijskim slavljem.

Vlč. Ravlić u homiliji je naglasio kako je ovaj narod spreman za vjeru sve podnijeti. Tamošnji kraj nekada je bio osobito izložen komunizmu, raznim drugim kušnjama, ali vjernici su, kako je rekao, ostali nepokolebljivi zahvaljujući odvažnosti i neustrašivosti duhovnih pastira, baš poput i samog nebeskog zaštitnika ove župe. „Svojom pobjedom Sv. Juraj pobijedio je tri strašna neprijatelja ljudskoga roda: svijet, sebe i sotonu. I mi danas nalazimo se u istoj situaciji, a Juraj nam govori: 'Ja sam pobijedio zlo, tako možete i vi'. Ovaj svetac odupro se caru Dioklecijanu koji je sazvao vijeće kako da sotonski uništi kršćane i vjerske objekte. Tu u vijeću bio je i Juraj koji je ustao i doviknuo caru: 'Kršćani nisu krivi za zlodjela za koja ih optužujete. Oni vjerno služe Bogu, ne bave se zlim činima'. Car je Juraju postavio pitanje: 'Da nisi i ti kršćanin kad ih toliko braniš?'. Juraj mu je neustrašivo odgovorio: 'Da, ja sam kršćanin'. U Tuzlanskom bazenu kao mladi svećenik čuo sam riječi među vjernicima: 'Čuvaj se velečasni progutat će te noć'. Dragi vjernici trebamo više cijeniti svoj vjeru nego cijeli svijet, to je poruka Sv. Juraja zaštitnika ove župe“, kazao je propovjednik.

U nastavku je kazao kako se vjernici nalaze pred Dioklecijanima ovoga vremena, pred progoniteljima kršćana. Dodao je kako je u svijetu svaki osmi kršćanin progonjen te da nad tim brojkama treba promisliti.

Proslavi patrona nazočilo je oko 350 vjernika, a Misno slavlje svojim pjevanjem uveličao je župni zbor.

Spomenimo da se župa Morančani smjestila na relaciji Tuzla-Olovo-Sarajevo. Pema mišljenju nekih povjesničara, na području ove župe bile su jednim dijelom stare župe Gostilja-Tuholj i Jala, a u izvješću fra Pavla Papića iz 1623., navodi se kako je Gostilja pripadala olovskom samostanu. Prva kuća za svećenika u Morančanima sagrađena je na crkvenom zemljištu 1854., a na sastanku u Kreševu održanom iste godine, odlučeno je da se utemelji samostalna kapelanija sa sjedištem u Morančanima. Župa je službeno utemeljena 1857./58. Prije posljednjeg rata brojala je oko 4 250 vjernika, a danas ima oko 1 450 vjernika u 520 obitelji. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: