Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. rujan 2019.

Vijesti

Sarajevo, 25. travanj 2019.

ZAPOČEO MEĐUNARODNI SIMPOZIJ PROFESORA TEOLOGIJE I FILOZOFIJE U SARAJEVU

Simpozij je okupio pedesetak profesora teoloških učilišta iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine

U srijedu, 24. travnja 2019. započeo je 43. Međunarodni simpozij profesora teologije i filozofije u Sarajevu. Simpozij je okupio pedesetak profesora teoloških učilišta iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Organizator simpozija je Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu, a u suorganizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu te Franjevačke teologije u Sarajevu.

Prvi dan se odvija na KBF-u u Sarajevu. Na samom otvaranju simpozija prisutne je pozdravio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i veliki kancelar KBF-a u Sarajevu. U svojem pozdravu prvo je svima zaželio sretan Uskrs. Izrazio je radost da se okupljanje događa u Sarajevu te istaknuo da susreti obogaćuju, posebno „ako su s ljubavlju“. Kako se susret događa na »dan Emausa«, kardinal Puljić je istaknuo da je pravi učitelj „samo onaj tko je dobar učenik“. Profesore teoloških fakulteta potaknuo je da u kroz svoja predavanja osposobljavaju ljude da postanu Isusovi učenici.

Prisutne je pozdravio i dekan KBF-a u Sarajevu, izv. prof. dr. sc. Darko Tomašević koji je istaknuo da su ovakva okupljanja prilika za bolje međusobno upoznavanje, za razmjenu iskustava, za jačanje zajedništva, za razmjenu iskustava, za bolje upoznavanje situacije, te za intelektualno obogaćivanje, kao i za bolje upoznavanje Krista - kroz teološko promišljanje. Zaželjevši svima dobrodošlicu, poželio je da susret bude na duhovno i intelektualno obogaćivanje.

Svoj pozdrav nazočnima potom je uputio i dekan KBF-a u Zagrebu prof. dr. sc. Mario Cifrak koji je podsjetio da se simpozij održava o 350. godišnjici KBF-a u Zagrebu, te naglasio važnost dijaloga. Osvrćući se se na biblijski tekst iz Markova evanđelja (Mk 9,34ss), naglasio je da je recept za veličinu „biti poslužitelj“.

Uslijedilo je prvo predavanje koje je na temu „Figura izbjeglica. Ogled iz negativne antropologije“ održao doc. dr. sc. Pavle Mijović, profesor KBF-a u Sarajevu. Progovorivši o fenomenu izbjeglica te o povijesnom razvoju tog fenomena, prof. Mijović podsjetio je da danas u svijetu postoji 65 miliona izbjeglica. Svoje predavanje temeljio je na razmišljanjima Hannah Arendt i Giogia Agambena koji su teoretizirali o problemu izbjeglica. Kazao je da bi sva ljudska prava trebao uživati svaki čovjek, a time i izbjeglice, te izrazio žalost što to nije slučaj i u praksi.

Predavanje naslovljeno „Kako 'miš' može spasiti Bibliju?“ održao je zatim doc. dr. sc. Anđela Maly koji je svojim „provokativnim“ naslovom usporedio arheologa s mišom te progovorilo o važnosti arheologije i bitnosti poznavanja pozadine Biblije. Tu pozadinu, kako je istaknuo, daje arheologija gdje arheolozi poput miša 'kopaju' 'njuškaju' i 'čepkraju' te tako pomažu shvatiti pozadinu Biblije. Ukazao je na 12 starijih arheoloških, te 2 nova arheološka otkrića koja pomažu razumjeti Bibliju. Biblijska arheologija dokazuje da je Biblija povijesna činjenica te tako 'spašava' Bibliju, pojasnio je izlagač.

Nakon predavanja uslijedila je kratka rasprava, pauza, a onda dva nova predavanja.

Prvo je održao doc. dr. sc. Taras Barščevski s KBF-a u Zagrebu koji je govorio na temu „Gladni i žedni Riječi. Biblijski tekst između znanstvene egzegeze i svakodnevnih potreba svakodnevnog djelovanja“. Izlagač je tom prigodom razmatrao o važnosti promicanja biblijskog apostolata, tj. o važnosti Biblije u pastoralnom djelovanju. U tom kontekstu govorio je o osnutku i djelovanju Biblijskog instituta Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i njegovoj ulozi u promicanju biblijskog pastorala. Na kraju predavanja je predstavio projekt Biblijskog instituta – digitalizaciju hrvatske biblijske bibliografije koji je u izradi.

Uslijedilo je predavanje dr. sc. Jakova Rađe s KBF-a u Zagrebu naslovljeno „Antropološki pristup teologiji religija - primjer Jacquesa Depuisa“. U svom izlaganju je prije svega prikazao korijene teoloških promišljanja ovog važnog teologa koji se bavio odnosom kršćanstva prema nekršćanskim religijama. Depuis se u svojoj teologiji, podsjetio je predavač, ravnao kroz tri temeljna načela: antropološko, kristološko i ekleziološko načelo.

Nakon predavanja uslijedila je plodna rasprava koja je trajala skoro sat vremena.

Sudionici su se potom okupili za ručkom, nakon čega su svi pošli na studijski izlet u Franjevački samostan u Fojnicu, usput navraćajući prvo u Kiseljak te Gromiljak. (kta/d.d.)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2019.

    Udienza di Papa Francesco ai Dirigenti e dipendenti del Gruppo Ferrovie dello Stato Italiane

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: