Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. rujan 2019.

Vijesti

Zagreb, 25. travanj 2019.

PRIOPĆENJE S GODIŠNJE SJEDNICE VIJEĆA HBK I BK BIH ZA HRVATSKU INOZEMNU PASTVU

Sjednica je održana, 24. travnja u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu pod predsjedanjem mons. Pere Sudara, pomoćnog biskupa vrhbosanskog

U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru održana je pod predsjedanjem mons. Pere Sudara, pomoćnog biskupa vrhbosanskog i predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu, 24. travnja 2019., tradicionalno u srijedu po Uskrsu, godišnja sjednica Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu.

Na sjednici Vijeća sudjelovali su, uz biskupa Sudara, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić, koji je ujedno i tajnik Vijeća, fra Miljenko Šteko, predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, s. Ana Marija Antolović ASC, predsjednica Hrvatske redovničke konferencije, područni delegati hrvatske inozemne pastve: za Sloveniju fra Marko Prpa, za Austriju fra Ilija Mijatović, za Njemačku don Ivica Komadina, za Švicarsku fra Branko Radoš, za Zapadnu Europu vlč. Stjepan Čukman, za Skandinaviju mons. Stjepan Biletić, za Kanadu mons. Ivan Vukšić, za Sjedinjene Američke Države fra Nikola Pašalić, za Južnu Ameriku mons. Drago Balvanović, za Oceaniju fra Ivo Tadić, te predstavnik pastoralnih suradnika iz Njemačke gospodin Ivan Ivanković kao i predstavnica redovnica iz Njemačke s. Verica Grabovac.

Otvarajući sjednicu biskup Sudar posebno je zahvalio Ravnatelju na njegovom dosadašnjem predanom petogodišnjem radu u Ravnateljstvu dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu te čestitao na ponovnom petogodišnjem mandatu za koji je potvrđen na zajedničkoj sjednici obiju biskupskih konferencija u siječnju o. g., također je izrazio zahvalnost i čestitke mons. Dragi Balvanoviću na njegovu 60-godišnjem služenju u svećeničkom pozivu Crkvi u domovini i inozemstvu. Predsjednik je potom vijećnike izvijestio o zaključcima zajedničkoga godišnjeg zasjedanja biskupa glede hrvatske inozemne pastve, posebno im prenijevši priznanje biskupa za predani pastoralni rad među našim iseljenicima i njihovim potomcima. Potom je ravnatelj Markić podnio godišnje izvješće o djelovanju Ravnateljstva u 2018. godini, govoreći posebice o aktualnom stanju i personalnim pitanjima, fondu solidarnosti, najvažnijim događanjima protekle godine kao i predstojećim događajima u ovoj godini, a progovorio je i o otvorenim pitanjima i izazovima naše inozemne pastve, među kojima osobito o novom valu iseljavanja. Posebno je istaknuo 50. obljetnicu utemeljenja Vijeća za hrvatsku inozemnu pastvu koja će biti obilježena tijekom tekuće godine.

U nastavku sjednice izvješća o povjerenim im područjima podnijeli su delegati hrvatske inozemne pastve, podijelivši jedni s drugima poteškoće i izazove s kojima se susreću, osobito u situaciji pojačanoga iseljavanja hrvatskih katolika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, posebice u zapadnoeuropske zemlje.

Sudionici su raspravljali o relevantnim dokumentima za djelovanje hrvatske inozemne pastve: Statutu Vijeća, Pravilniku Ravnateljstva te Pravilniku delegatske službe za koje su predložene određene izmjene koje će se dostaviti za sljedeće zajedničko zasjedanje obiju konferencija.

Nazočne je pozdravio i biskup domaćin, generalni tajnik HBK mons. Petar Palić koji je nazočio kraćem dijelu sjednice čestitavši uskrsne blagdane i zaželjevši plodan rad. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. rujan 2019.

    Il Papa all'Udienza generale: la forza dello Spirito Santo ci dà il coraggio per andare avanti

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: