Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. kolovoz 2019.

Vijesti

Sarajevo, 20. travanj 2019.

USKRSNA ČESTITKA VICEREKTORA MARKOVIĆA KARDINALU PULJIĆU U IME SVEĆENSTVA I REDOVNIŠTVA

Uskrsno čestitanje kod kardinala Vinka Puljića

U skladu s tradicijom, zbog vlastitih obveza na sam Uskrs, prvi uskrsni čestitari kod nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića na Veliku subotu, 20. travnja 2019. bili su biskupi, svećenici, redovnici, redovnice i đakoni koji djeluju u Sarajevu. U ime svih okupljenih ove godine uskrsnu čestitku kardinalu Puljiću uputio je vicerektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa vlč. Ilija Marković. Čestitku vicerektora Markovića prenosimo u cijelosti:  

Kroz dane Velikoga tjedna nastojimo bdjeti i moliti s Isusom posebno u trenucima Njegove agonije i napuštenosti, muke i smrti koju je podnio za svakoga čovjeka. Patnja, izrugivanja, bol i muka završavaju tišinom Velike subote, velikom šutnjom i samoćom, jer Kralj spava. Među učenicima, koji su Učitelja toliko puta slušali kada je govorio i naviještao svoju muku, smrt ali i uskrsnuće, vladaju strah, zbunjenost i nevjera jer se oni nadahu da je On onaj koji ima otkupiti Izraela (usp. Lk 24,21). Zaboravili su da nema Uskrsa bez Velikog petka, da nema uskrsnuća bez muke i Kalvarije. Kao ljudi, zapitali su se sigurno što dalje činiti, kojim putem krenuti?

Koliko je puta u nama odzvanjalo to isto pitanje u današnjim nedaćama i izazovima koje proživljavaju naše društvo, naš čovjek i ova naša mjesna Crkva? Poput učenika uhvate nas strah, zbunjenost i beznađe. I upravo kada se pitamo kako nastaviti dalje i koji je pravi put, hrabre nas riječi Uskrsloga upućene nama preko Tome apostola: „Ja sam Put i Istina i Život“ (Iv 14,6).

„Što tražite Živoga među mrtvima?“ (Lk 24,5) Pitanje je ovo koje postaviše dva anđela Mariji Magdaleni, Ivani i Mariji Jakovljevoj koje su došle veoma rano, prvoga dana u tjednu, na Isusov grob s miomirisima. Ljubav prema Učitelju bila je jača u njima od svakoga straha. Tek će se u Isusovu grobu, u kojem završava Njegov zemaljski život, u njima roditi jedan novi život – život ispunjen vjerom i nadom.

Kristovo uskrsnuće od mrtvih jest zaglavni kamen naše vjere i jamstvo našeg osobnog uskrsnuća. Ta vjera zahtijeva nutarnje preobraženje čovjeka na koje nas i Pavao potiče u Poslanici Kološanima: „Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore… Za onim gore težite, ne za zemaljskim“ (Kol 3,1-2). To „težiti za onim gore“ pripada novom čovjeku pročišćenom i otkupljenom Kristovom dragocjenom krvlju, a Pavao to konkretizira pozivom: „Zaodjenite se… u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost…a povrh svega ljubav“ (Kol 3,12-14). Eto i nama poziva na osobnu uskrsnu obnovu, na obnovu naših međuljudskih odnosa i povjerenja. To su ideali koji karakteriziraju i biskupsko i svećeničko i redovničko poslanje.

Posljednji zadatak kojeg je Isus dao Jedanaestorici bilo je poslanje u misiju ad gentes: „Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode… i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio“ (Mt 28,20). Neka i nas Kristovo uskrsnuće otvori za misijsko djelovanje tamo gdje nas je Providnost postavila, prema ljudima koji su nam darovani i kojima smo poslani. Nema misijâ bez izlaska iz sebe, svoje sigurnosti i otvaranja vlastitog srca srcu bližnjega. Ova naša domovina treba i danas revnih i vjernih misionara Radosne vijesti koji će oduševljeno živjeti svoje zvanje i poslanje. Mi, koji smo na poseban način nakalemljeni na Krista, koji smo se zakleli vjerno Mu služiti u braći i sestrama, pozvani smo biti svjedoci tog novog života utemeljenog na uskrsnoj vjeri i nadi.

Stoga nam je Uskrs dar kojeg jedino vjerom možemo prihvatiti, ali on je istovremeno i ispit naše vjere koju svjedočimo i živimo i kroz konkretna duhovna i tjelesna djela milosrđa prema najpotrebnijima. Svjetlo Kristova uskrsnuća treba po našem životu, radu i riječima prodrijeti u ovu našu dragu nam domovinu i nadbiskupiju kao poruka života, mira i nade upućena svakom čovjeku, posebno onima zaboravljenima, napuštenima, starima i siromašnima.

Neka događaj Kristova uskrsnuća bude na obnovu naše vjere i vjernosti, na učvršćivanje naše nade i usavršavanje naše ljubavi prema Bogu i čovjeku.

U tom duhu, Vama, uzoriti Oče kardinale, u ime svih svećenikâ, redovnikâ i redovnicâ grada Sarajeva želim sretan i blagoslovljen Usrks!


U Sarajevu, na Veliku subotu, 20. travnja 2019.

vlč. Ilija Marković,
vicerektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: