Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. srpanj 2019.

Vijesti

Dubrovnik, 15. travanj 2019.

DKK: KONCERT KATEDRALNIH ZBOROVA U DUBROVAČKOJ KATEDRALI

„Riječ i glazba – duhovna večer katedralnih madrigalista“

U sklopu Dana kršćanske kulture u dubrovačkoj katedrali je na Cvjetnicu, 14. travnja 2019., održan koncert duhovne glazbe „Riječ i glazba – duhovna večer katedralnih madrigalista“ pod vodstvom profesorice Maje Marušić.

Uz tradicionalne skladbe na programu Katedralnoga pjevačkog zbora bila su djela M. Demovića, Ch. Gounoda Š. Marovića, M. Grazio-Tolj i Z. Špoljara. Naratorica je bila Ivana Lenert.

U pozdravu katedralni župnik don Stanko Lasić istaknuo je kako je pjevanje uvijek bilo izvrstan način sudjelovanja naroda Božjega u bogoslužju. Nije stoga čudo da je usporedo s brigom za bogoslužje išla i briga za liturgijsko pjevanje. Ono je obdareno značajkama koje su vrlo važne za liturgijsko sudjelovanje, nastavio je don Stanko te istaknuo da pjevanje stvara unutarnju povezanost vjernika te tako pridonosi oblikovanju zajednice što je okuplja Duh Sveti.

Glazba u susretu s neizmjernim Bogom je kadra izraziti što srce osjeća a riječi ne mogu izreći. Izraz je dobrohotnog i nezasluženog dara spasenja što nam ga Bog u bogoslužju daruje. Glazba je dar ushićenja srca što ga pred Božjim darom u nama stvara Duh Sveti. Svako razdoblje pjeva Gospodinu novu pjesmu i daruje Bogu najzreliji plod svog nadahnutog genija. To posebno vrijedi za pokoncilsko vrijeme crkve u kojem novo bogoslužje traži novu pjesmu da ga ukrasi i približi srcu današnjeg čovjeka. Bogata tradicija hrvatskog crkvenog pjevanja pokazuje da je ono važan čimbenik kulturnog i duhovnog bića našeg naroda, zaključio je župnik Lasić. (kta/ika)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: