Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. srpanj 2019.

Vijesti

Banja Luka, 15. travanj 2019.

SLIKA „MILOSRDNI ISUS“ STIGLA U SREDIŠTE BANJOLUČKE BISKUPIJE

Svečano bogoslužje je predvodio biskup banjolučki mons. Franjo Komarica

Na svome jedinstvenom „hodočašću“ po svim župama Banjolučke biskupije, koje je započelo početkom korizme, slika Milosrdni Isus„ stigla je na Cvjetnicu 14. travnja 2019, u banjolučku katedralu sv. Bonaventure. Uz zvuke katedralnih zvona, te uz pjevanje okupljenoga naroda unesena je u procesiji u katedralu.

Svečano bogoslužje je predvodio biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, uz koncelebraciju pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Semrena, misionara božanskog milosrđa poljskog redovnika palotinca Piotra Vitolda Pietrasjuka, župnika centralne gradske župe V. Ž. Ošapa, rektora katedrale Pere Ivana Grgića, te biskupskog vikara A. Orlovca.

Biskup Komarica je prigodnim riječima na početku svečane procesije i Misnog slavlja ukratko protumačio nazočnim vjernicima sadržaj ovog jedinstvenog slavlja u središtu biskupije, zahvalivši Bogu i braći župnicima te osobito p. Vitoldu i zakladi „Milosrdni Isus“ iz Zagreba za blagoslovljeni pohod slike „Milosrdni Isus“ po svim župama biskupije i unošenja te slike u sve domove katolika na području biskupije.

Nakon pročitane „Muke“ biskup Komarica je kratko uveo nazočne u glavnu poruku evanđelista Luke koja je isticala Krista Milosrdnoga čak i prema svojim neprijateljima. A onda je misionar p. Vitold u svojoj snažnoj propovjedi opširno protumačio nakanu velikoga i svetog pape Ivana Pavla II. koju je on, potaknut Božjim Duhom imao, darivajući cijeloj Crkvi i čovječanstvu potrebu i obavezu obraćanja Božjem Milosrđu u osobnom i zajedničkom čašćenju Božjeg Milosrđa kako je to sadržano u Isusovoj objavu svetoj redovnici Faustini Kowalskoj.

Uslijedila je svečana intronizacija velike slike „Milosrdni Isus“, koja će biti postavljena na trajno čašćenje u katedrali, te blagoslov više stotina manjih slika namijenjenih svim katoličkim obiteljima centralne gradske župe. Vjernici su na kraju mise ponijeli sa sobom blagoslovljenu sliku.

Za svaku župnu crkvu pripremljena je velika uramljena slika koja je nabavljena u Poljskoj, a župnici će sliku za svoju crkvu dobiti na Veliku Srijedu, kada se okupljaju na svečano bogoslužje u katedrali oko svoga biskupa. Tu će sliku svaki župnik postaviti u svoju župnu crkvu kako bi ove godine sve župne zajednice mogle obaviti devetnicu Božjem Milosrđu koja počinje na Veliki Petak te proslaviti svetkovinu Božjeg Milosrđa koja pada na Bijelu Nedjelju. (kta/tabb)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: