Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. srpanj 2019.

Vijesti

Rimu, 15. travanj 2019.

RIM: KONFERENCIJA O TRGOVINI LJUDIMA

Među sudionicima bilo je i tridesetak predstavnika Caritasa iz cijelog svijeta, a Caritas BiH predstavljala je Sanja Horvat

Pastoralna orijentacija o trgovini ljudima je novi dokument Pastoralnih smjernica objavljen od strane Dikasterija za promicanje cjeloživotnog razvoja objavljen u siječnju 2019. godine, a objedinjuje osnovne informacije o trgovini ljudima, definiciju i odgovore na stvarne situacije. Dokument je obogaćen citatima Svetog Oca o trgovini ljudima o temama razumijevanje uzroka trgovine ljudima, prepoznavanje i dinamika razvoja te odgovor na problem trgovine ljudima. Ovaj dokument je bio tema međunarodne konferencije o trgovini ljudima koju je organizirao Odjel za migrante i izbjeglice u Rimu, Sacrofano od 8. do 11. travnja 2019. godine, na kojoj je sudjelovalo 200 sudionika predstavnika različitih katoličkih organizacija i institucija. Među direktno biranim sudionicima bilo je i tridesetak predstavnika Caritasa iz cijelog svijeta, a Caritas Bosne i Hercegovine predstavljala je Sanja Horvat.

Uvod u konferenciju u ime organizatora predstavio je Kardinal Peter Turkson koji je govorio o promociji ljudskog života, ljudskih prava koji su zadaća svih nas i misija Crkve. Problem trgovine ljudima je najveći grijeh današnjice i kriminalna radnja koja se sve više širi na prostorima cijelog svijeta. Crkva i njezine institucije trebaju dati svoj doprinos i odgovor na ovaj problem, uključujući se u četiri osnova načina djelovanja prevenciju, zaštitu, krivično gonjenje i partnerstvo.

Tijekom konferencije svi sudionici su aktivno raspravljali u 18 manjih radnih skupina o temama: trgovina ljudima u kontekstu seksualne eksploatacije, trgovina ljudima u kontekstu robovlasničkog rada, trgovina ljudima i krijumčarenje ljudima, druge forme trgovine ljudima, identificiranje, prevencija i krivično gonjenje te zaštita žrtava. Sa svake sesije prijedlozi su zabilježeni na platformi koja je napravljena isključivo za ovu konferenciju. Objedinjeni zaključci svake sesije predstavljeni su na završetku konferencije Svetom Ocu, 11. travnja u Vatikanu. (kta/caritas.ba)


Video prilozi: 1, 2,

Dokumenti


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: