Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. srpanj 2019.

Vijesti

Deževice, 14. travanj 2019.

CVJETNICA U ŽUPI DEŽEVICE

Misno slavlje predslavio je deževički župnik don Marin Marić

Na Cvjetnu nedjelju, dan Muke Gospodnje, 14. travnja 2019. u župi Gospe Snježne u Deževicama bilo je veoma svečano. Iako je kalendarski nastupilo proljeće, u ovoj župi Vrhbosanske nadbiskupije na Cvjetnu nedjelju bio je pravi zimski dan.

Pučku Svetu misu predvodio je domaći župnik don Marin Marić. Prije Svete Mise uslijedila je procesija i blagoslov maslinovih grančica. Nakon Misnih čitanja uslijedilo je čitanje Muke Isusove po Luki, koju su čitali ministranti iz župe.

Komentirajući izvješće izvješće o muci i smrti Sina Božjega, župnik Marić je u prigodnoj propovijedi vjernicima približio dva detalja: dvije izdaje o kojima govore svi evanđelisti – Petrova i Judina izdaja. „Iz njihovih čina trebamo naučiti da uvijek nad sobom bdijemo. Ako dopustimo da nas neki naš grijeh zavije u tamu, onda nema izlaza: osuđujemo sami sebe, a znamo da nas Bog voli. Potrebno je sestre i braćo stalno moliti da nas Bog oslobodi napasti đavla koji nam u svakodnevnim momentima uvijek sugerira da je sve izgubljeno, da nema nikakvog izlaza, da je ono što smo napravili neoprostivo. Svjedoci ste i vi i ja kako zlo stvara povezanost među osobama dok čine neko zlo, ali onda poslije stvara među njima veliki razdor i veliku mržnju. Kada se zlo otkrije i procesuira, ti suradnici u zlu redovito optužuju jedni druge. Zlo ćemo pobijediti iskrenim bdijenjem nad samim sobom, jer tada je ljubav Božja ne napušta niti jednog iskrenog vjernika“, kazao je, između ostaloga, je deževički župnik Marin.

Prije početka Svete mise vjernici su imati mogućnost za sakrament sv. Ispovijedi.

Nakon završetka Misnog slavlja vjernici su u procesiji uputili prema vrelu sv. Jakova Markijskog. Župni pjevači od crkve do prve postaje Križnog puta pjevali su tradicionalni Gospin plač kreševskog kraja. Od prve do četrnaeste postaje uslijedila je pobožnost Puta križa.

Pod Misom se osobito molilo na nakanu ostanka i opstanka Hrvata – katolika u središnjoj Bosni. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: