Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. srpanj 2019.

Vijesti

Ražanac, 26. ožujak 2019.

DUHOVNA OBNOVA NA TEMU HRVATSKIH MUČENIKA

Kroz ovogodišnju korizmu župljani župe Ražanac zajedno sa svojim župnikom odlučili su duhovno se svaki tjedan obnavljati kroz govor o hrvatskim mučenicima

Župljani župe Ražanac, zajedno sa svojim župnikom don Filipom Kucelinom, odlučili su kroz ovogodišnju korizmu duhovno se svaki tjedan obnavljati kroz govor o hrvatskim mučenicima. Ove 3. korizmene nedjelje izbor je pao na vicepostulaturu postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće". Uoči početka duhovne obnove u petak, 22. ožujka 2019. moljen je Put križa koji je napisao fra Bonaventura Duda na spomen maceljskih žrtava i žrtava Križnog puta. Htjelo se time ukazati na tu tešku ranu hrvatskoga naroda koja još nikako da zacijeli zbog nebrige hrvatskih vlasti. Po završetku Svete mise u župnim prostorijama prikazan je film "Macelj - Titovo stratište" redateljice Nade Prkačin u izdanju Laudato TV-a.

Sutradan, 23. ožujka duhovni program je također započeo Putem križa, nakon kojega je vicepostulator fra Miljenko Stojić nazočnima približio što se to zapravo dogodilo na Širokom Brijegu u veljači 1945. kada su ga osvojili jugokomunisti i općenito s pobijenim hercegovačkim franjevcima u Drugom svjetskom ratu i poraću. U Svetoj misi, koju je predvodio, propovijedajući je naglasio da se trebamo brinuti za svoje pobijene, cijeniti ih i dostojno ih pokopati ako još nisu pokopani. Nastavio je i s približavanjem žrtve hercegovačkih franjevaca nazočnima na Svetoj misi. U skladu s prethodnom večeri, opet je u župnim prostorijama prikazan film, ovaj put "In odium fidei - Iz mržnja prema vjeri", spomenute redateljice i izdavača.

Sutradan u nedjelju, 24. ožujka vicepostulator fra Miljenko Stojić propovijedao je najprije na Svetoj misi u Rtini. Ovaj put skladno je uklopio žrtvu hercegovačkih franjevaca u žrtvu vjernih članova puka Božjega. Slične riječi ponovio je kasnije i na pučkoj Svetoj misi u Ražancu gdje su vjernici ispunili župnu crkvu i pozorno slušali. Osjećalo se da su željni ovakvog duhovnog govora, da žele pročistiti svoje pamćenje i kao novi ljudi krenuti dalje kroz život. Kasnije se u razgovoru s njima saznalo i da tvrdokorni jugokomunisti polako shvaćaju svoje zablude i okreću se pravim vrijednostima. A poslije svega opet je prikazan dokumentarni film, ovaj put o traganju za pobijenima na području Širokog Brijega naslova "Kosti smiraj traže". Prije njega nazočnima je u crkvi o svemu tomu govorio Pero Kožul, pročelnik povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Širokog Brijega. Ujedno je i kratko predstavio dvije knjige izrasle na tome radu: "Otkopana istina Širokog Brijega" te "Od Širokog do Bleiburga i nazad".

Ova duhovna obnova završila je ugodnim druženjem sa župnikom i župljanima. Izmijenjena su iskustva koja će objema stranama dobro doći, prenosi mrežna stranica pobijeni.info. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: