Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. srpanj 2019.

Vijesti

Loreto, 26. ožujak 2019.

PAPA U SVETOJ KUĆI U LORETU POTPISAO APOSTOLSKU POBUDNICU POSVEĆENU MLADIMA

Papa Franjo prvi je papa nakon 162 godine koji je slavio Misu u maloj nazaretskoj kući, nakon Pija IX. 1857. godine

Misa u Svetoj nazaretskoj kući u Loretu te potpisivanje apostolske pobudnice „Christus vivit“ koja se odnosi na Biskupsku sinodu o mladima, održanu u listopadu prošle godine, prvi su događaji pohoda pape Franje Loretu, 25. ožujka 2019. radosno dočekalo 10.000 vjernika

Marijine riječi „Neka mi bude po riječi Tvojoj“ odjeknule u Svetoj kući, u kojoj je papa Franjo slavio Misu. On je prvi papa nakon 162 godine koji je Slavio Misu u maloj nazaretskoj kući, nakon Pija IX. 1857. godine. Međutim, u tom razdoblju pape nisu prestali posjećivati Loreto; posjetio ga je sveti Ivan XXIII., sveti Ivan Pavao II., i Benedikt XVI., ali i brojni drugi prije njih.

Papa nije propovijedao nego je s nekoliko riječi uveo u molitve vjernika. Marija je kovčeg Novog i Vječnog saveza; u Njoj se po djelovanju Duha Svetoga ispunja otajstvo Sina Božjega koji je postao čovjekom. Upravimo Gospodinu, u vjeri i ponizno, svoju molitvu. Recimo zajedno: Neka se ispuni u nama Tvoja riječ, Gospodine – rekao je Papa.

Odmah nakon Mise, na oltaru, ispred kipa Crne Gospe, Papa je potpisao apostolsku pobudnicu u obliku Pisma mladima, kao potvrdu sinode posvećene mladima, održane u listopadu prošle godine u Vatikanu. Potpisivanje pobudnice izvan Vatikana potvrda je također veze između mladih i marijanskoga svetišta u Loretu, u kojemu su se i sveti Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. susreli s njima.

Prije Svete mise papa Franjo se dugo zadržao u tišini i molitvi ispred kipa Crne Gospe, pred koji je položio zlatnu ružu. Upravo je njoj, kojoj već stoljećima milijuni hodočasnika dolaze odati poštovanje, Papa povjerio taj, za mlade tako važan, dokument. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: