Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. srpanj 2019.

Vijesti

Rim, 26. ožujak 2019.

U JEMENU RAT NE PRESTAJE, STRADAVAJU CIVILI

Oko 90% stanovništva, to jest 24 milijuna građana od ukupno 30,5 milijuna potpuno ovisi o humanitarnoj pomoći koja dolazi iz inozemstva

U izmučenom Jemenu, unatoč štokholmskim sporazumima iz prosinca prošle godine, svakih 8 sati pogine jedna osoba. Tijekom građanskoga rata koji traje već četiri godine poginulo je oko 7 tisuća građana, a i 3 milijuna Jemenaca bilo je prisiljeno napustiti svoje kuće i na taj način postati interno raseljeni. Oko 90% stanovništva, to jest 24 milijuna građana od ukupno 30,5 milijuna potpuno ovisi o humanitarnoj pomoći koja dolazi iz inozemstva, većinom iz nevladinih organizacija i Ujedinjenih naroda.

Zračni i bombaški napadi, te eksplozije mina uništili su sve vrste civilne infrastrukture i na taj način onemogućili normalne humanitarne koridore za prijevoz najosnovnijih stvari i lijekova. Sve se pogoršalo teškom gladi koja je uništila gospodarstvo u zemlji i prouzročila zatvaranje glavnih luka, uključujući i glavnu u Hodeidahu – priopćila je talijanska podružnica humanitarne međunarodne organizacije za pomoć gladnima OXFAM.

Svi humanitarni znakovi u Jemenu pokazuju pogoršanje; 18 milijuna građana, naime, nema pristup čistoj pitkoj vodi, a broj pothranjenih ljudi sve više raste – rekao je za Radio Vatikan savjetnik za politiku humanitarne pomoći u OXFAM-u Paolo Pezzati, dodajući da je u Jemenu sada zabilježeno najveće ikad viđeno žarište kolere. Po mišljenju Pezzatija, zemlja ulazi u fazu bez povratka, budući da čitave generacije neće moći vidjeti svoju budućnost zbog potpunog zaustavljanja bilo kakve građanske djelatnosti. Oštre kritike uputio je zapadnim zemljama koje su dobavljači oružja saudijskoj koaliciji, među kojima je Italija jedan od glavnih prodavača. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: