Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. kolovoz 2019.

Vijesti

Široki Brijeg, 22. ožujak 2019.

MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA NA ŠIROKOM BRIJEGU

Više od 70 djela umjetnici su darovali Franjevačkom međunarodnom centru za dijalog, mir i pomirenje

Galerija na Širokom Brijegu širom je otvorila svoja vrata umjetničkim djelima koja su nastala na Prvoj i Drugoj međunarodnoj likovnoj koloniji u Srebrenici 2016. i 2017. godine. Više od 70 djela umjetnici su darovali Franjevačkom međunarodnom centru za dijalog, mir i pomirenje. Većina umjetnika, tijekom višednevnih kolonija, je došla u Srebrenicu i Srednje Podrinje kako bi se upoznali s franjevačkom prošlošću i najnovijim događanjima u Srebrenici i gradovima župe Zvornik-Srebrenica, koja za svoj patron ima Presveto Srce Isusovo.

Župna crkva u Zvorniku je srušena 1947. godine. Vjernici ovih prostora, čiji je broj prema zadnjem popisu preko dvije stotine, svakodnevno a pogotovo nedjeljom mole za duhovnu i materijalnu obnovu svoje župe. Već godinu dana i vjernici Zvornika imaju župni ured i molitveni prostor, dok se vjernici Bratunca i Srebrenice okupljaju u spomen kapeli sv. Marije u Srebrenici.

Na samom otvaranju Izložbe pojavio se i zbor „Klisa“, te su prigodno izveli pjesmu Ima jedna duga cesta uz pratnju gitare i Ljubice Lončarević na usnoj harmonici. Teta Ljubica je prvu usnu harmoniku dobila u Drugom svjetskom ratu i rado nastupa sa svojim zborom. Zbor je također, po prvi puta izvan svoje župe, nastupio na večernjoj Svetoj misi na Širokom Brijegu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Pred samu Misu gosti su svima u crkvi podijelili krunice iz Srebrenice, koje su svojim rukama napravili sami vjernici iz Bratunca, Srebrenice i Zvornika.

Pozdravljajući domaćina i vjernike, na kraju Svete mise, župnik Srebrenice i Zvornika fra Joso Oršolić je rekao: “Molite za svoje obitelji, obnovu župe i hrvatskog naroda, mir i pomirenje, oproštenje grijeha, a lijepo Vas molim da molite i za našu župu!”

O izložbi je govorila umjetnica Kristina Lončar i dr. umjetnosti Josip Mijić. Izložbu je otvorio gvardijan fra Tomislav Puljić. O stradalim širokobriješkom fratrima, vjernike iz Srednjeg Podrinja je upoznao fra Miljenko-Mića Stojić, postulator u kauzi proglašenja svetim i blaženim fra Leona i subraće, 66 širokobrijeških franjevaca.

Nakon svečanog otvaranja Izložbe i upoznavanja o stradanjima, hodočasnici Srebrenice i Zvornika su otputovali u Međugorje. Slijedećeg dana su se predstavili na radio postaji Mir Međugorje. Ljubica Lončarević je spomenula svoja sjećanja na prethodne dolaske u Međugorje. Ivan Milas je rekao kako drugi puta dolazi i sve više upoznaje snagu i vrijednosti života po vjeri. A Vesna je rekla kako je prvi puta i upravo zahvaljujući molitvenom prostoru u Zvorniku konačno ima mogućnost, nakon što je dobila ozdravljenje ženidbe u korijenu, primati sakramente i zajedno s milijunima vjernika koji dokaze u Međugorje, sada tek osjeća sto znači živjeti svoju vjeru i moliti za mir u svijetu i domovini Bosni i Hercegovini.

Hodočasnici iz Bratunca, Srebrenice i Zvornika su također posjetili Majčino selo, gdje su slavili i Svetu misu. Susreli su se i s ovisnicima, poslušali njihova svjedočanstva i poželjeli im što brži oporavak, izlječenje i povratak obitelji.

Potom je uz molitvu i pjesmu slijedio put povratka, koji traje sedam sati, u Srednje Podrinje! "Široki Brijeg, stradanje fratara i hodočašće u Međugorje, još će nas vise ojačati u našim nadanjima i molitvi za obnovu naše župe i porušenih crkava. Nadamo se i vjerujemo kako će jednoga dana konačno i naša župa Zvornik/Srebrenica dobiti svoju ‘malu katedralu’, rekli su vjernici župe Zvornik-Srebrenica. (kta/fia)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: