Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. ožujak 2019.

Vijesti

Lahore, 20. ožujak 2019.

PAKISTAN: MOLITVA ZA MUČENIKE IZ LAHOREA I ZA ŽRTVE S NOVOG ZELANDA

Prošlih je dana u Lahoreu obilježena 4. godišnjica napada na dvije crkve u kršćanskoj četvrti tog drugog po veličini pakistanskog grada

Prošlih je dana u Lahoreu obilježena 4. godišnjica napada na dvije crkve u kršćanskoj četvrti tog drugog po veličini pakistanskog grada. Nadbiskup Lahorea, mons. Sebastian Francis Shaw, slavio je Svetu misu za žrtve tih dvaju napada te se također spomenuo i muslimanskih vjernika koji su prije nekoliko dana stradali na Novom Zelandu. Uvijek, kada čujem i razmišljam o napadu koji se dogodio 15. ožujka 2015. godine, osjećam duboku bol s kojom se suočio moj narod u Lahoreu te me strašna sjećanja navode na misao kako nismo sigurni u našoj zemlji – kazao je nadbiskup Shaw za agenciju Fides.

Nadbiskup posebno cijeni hrabrost i duh služenja koji su krasili dobrovoljce zadužene za sigurnost, koji prije 4 godine napadačima nisu dopustili da uđu u crkve. Oba su bombaša samoubojice eksploziv aktivirala pred vratima crkvi, ubivši pritom 21 osobu i ranivši njih 80. Odajući počast mladim kršćanima koji su tada ubijeni, mons. Shaw je rekao da su ti mučenici blagoslovljeni; izgubili su život kako bi obranili svoju vjeru i žrtvovali su se kako bi spasili svoj narod; ostali su vjerni svojoj odgovornosti štiteći druge do posljednjeg daha. Siguran sam da su dobili krunu vječnoga života – kazao je nadbiskup.

Nadbiskup Lahorea također je izrazio zahvalnost pakistanskim oružanim snagama, posebno vojsci, zbog pružanja zaštite i sigurnosti kršćanima u svakom dijelu zemlje, te pozvao na molitvu za njih i njihove obitelji. Zatim je pozvao kršćane u Pakistanu da mole i za žrtve brutalnih napada u dvjema džamijama na Novom Zelandu.

Žalosni smo zbog ubijanja u džamijama, pogotovo zato što je riječ o ljudima koji su se okupili na molitvu. Neka ih Bog primi. Molimo i za osobe koje oplakuju svoje najmilije, to je za njih veliki gubitak. Neka ih Bog utješi i udijeli im snage da izdrže taj gubitak – rekao je nadbiskup Shaw i dodao – Možemo razumjeti bol tih ljudi; mi kršćani u Pakistanu mnogo smo puta prošli kroz tu bol i još uvijek patimo zbog toga. Molimo za vlasti u Pakistanu i Novom Zelandu kako bi pobijedile zlo terorizma te da mir zavlada u cijelom svijetu kako bi ljudi diljem svijeta mogli živjeti u miru, radosti i sreći – zaključio je nadbiskup Sebastian Francis Shaw. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. ožujak 2019.

    Papa: in Quaresima la preghiera ci illumini

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: