Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. srpanj 2020.

Izdvajamo

Sarajevo, 19. ožujak 2019.

Svečano proslavljen blagdan sv. Josipa u župi Marijin Dvor u Sarajevu

U utorak, 19. ožujka 2019. župa svetog Josipa u gradskoj četvrti Marijin Dvoru u Sarajevu svečano je proslavila svog nebeskog zaštitnika. Središnje Misno slavlje predvodio je vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić uz koncelebraciju 14 svećenika i asistenciju đakona.

Riječi pozdrava i dobrodošlice biskupu Vukšiću, svećenicima, časnim sestrama, bogoslovima i svim okupljenim vjernicima uputio je župnik vlč. Oliver Jurišić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu.

Uvodeći u Misno slavlje biskup Vukšić je kazao: „Dragi štovatelji sv. Josipa, sve vas srdačno pozdravljam na početku ove Svete mise i pozivam da svi zajedno, po uzoru na njegov primjer, vjerno i dosljedno služimo Bogorodici i njezinom božanskom Sinu kako bi završetak ovozemaljskoga života svima nama se pretvorio u vječnu radost zajedničkoga života sa Svetom Obitelji“.

U prigodnoj propovijedi biskup Vukšić podsjetio je da je zaštitnik ove župe sv. Josip ujedno zaštitnik i svih njezinih vjernika, brojnih biskupija, drugih župa i crkvenih ustanova, obitelji i radnika, cijele Crkve i hrvatskoga naroda. Istaknuo je njegovu važnu ulogu na početku Isusova života na zemlji, dodavši da je svoje poslanje obavio vrlo časno, samozatajno i tiho, odrekavši se pri tomu prava na svoju riječ i izabravši djelovati u šutnji za Isusa.

Biskup Vukšić pojasnio je da se o sv. Josipu, usprkos izostanku njegovih riječi, iz Evanđelja saznaje dosta te se, na temelju tih izvještaja, njegov ljudski i duhovni lik može oslikati. Iz tih zapisa proizlazi, podsjetio je biskup Vušić, da je Josip uzoran sluga Božji i prijatelj ljudi, snažan na djelu, odlučan i razborit u važnim životnim izborima, uvijek poslušan Božjoj volji i u službi dobra, hrabar u teškim trenucima, vjeran i brižan zaručnik i poočim, sposoban brinuti se za svoju obitelj, ustrajan u vjernosti, savjestan u izvršavanju građanske dužnosti, dobar zanatski radnik te ga se ljudi sjećaju još dugo poslije njegove smrti.

Potičući nazočne vjernike na razmišljanje o primjeru sv. Josipa, biskup Vukšić istaknuo je da je vrlo suvremena Josipova poruka o poštivanju primata Boga i potrebi da mu sve služi, ali i o vršenju ljubavi i brige prema ljudima u potrebi. „Jednako bi korisno bilo današnjem čovjeku razmišljati o nasljedovanju Josipova primjera na raznim područjima osobnog i društvenoga života: o poštivanju obitelji i braka, supružničkoj vjernosti i kušnjama, odgovornom roditeljstvu i očinstvu, životu u progonstvu i povratku u zavičaj, odgovornosti u izvršavanju odredaba državnih zakona, ponosnom dostojanstvu usprkos siromaštvu, traženju Boga i osobnoj žalosti sve dok ga se ne nađe, potrebi da se štiti tuđi dobar glas i dostojanstvo, o vrijednosti šutnje naspram viška i inflacije riječi“, kazao je biskup Vukšić.

Dodavši da je između svih važnih vrednota, koje se nadahnjuju na Josipovu svetačkom primjeru, posebice bitna tema rada i radnika, biskup Vukšić pojasnio je da je „odgovoran i savjestan rad, prema kršćanskom nauku, osim što je u službi života na zemlji, upravo kao izvršavanje volje Božje, također sredstvo vidljive ljubavi prema sebi i drugima, neizostavan put za postizanje vječnoga spasenja te tako ima suotkupiteljsku vrijednost u odnosu na Isusovo djelo“. Govoreći o radničkoj dimenziji sv. Josipa, biskup Vukšić ukazao je na mnoge nepravde koje pogađaju suvremenog čovjeka: nedostatak prilike za rad, neredovita i nepravedna plaća, gaženje zdravstvenih i mirovinskih prava... i sve drugo što ugrožava ljudsko dostojanstvo. „Ne poštuju se uvijek prava žene, majke i djece niti svima osigurava dovoljno odmora i slobodnoga vremena za obiteljski, kulturni, socijalni i vjerski život“, kazao je, između ostaloga, biskup Vukšić.

Liturgijsko pjevanje animirali su članovi župnog zbora predvođeni baritonom Draganom Pavlović, a pridružili su im se i drugi pjevači te bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa s orguljašem Filipom Čelikovićem.

Svetu Misu na blagdan sv. Josipa u jutarnjim satima predslavio je fra Nikica Vujica, gvardijan samostana Svetog križa na Kovačićima, a Misu u 18 sati predvodit će fra Danijel Nikolić, prvi meštar bogoslova na Franjevačkoj bogosloviji na Nedžarićima.

Proslavi je prethodila trodnevnica, kroz koju su vjernici molili krunicu svetom Josipu i litanije. Trodnevnicu uoči patrona predvodili su: mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije BiH, vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkog tjednika, i preč. Mladen Kalfić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije.

Prvoga dana trodnevnice, u subotu, 16. ožujka nakon Svete mise upriličen je Korizmeni koncert vokalnog ansambla Sveti Roman iz Beograda. Na programu koncerta bile su pokorničke skladbe latinske, hrvatske, staroslavenske i ruske glazbene provenijencije iz korizmenog liturgijskog vremena i vremena Velikog posta. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    12. srpanj 2020.

    Il dolore del Papa per Santa Sofia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: