Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. srpanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 19. ožujak 2019.

PAPA FRANJO: KRŠĆANSTVO NE MOŽE BITI BEZ NJEŽNOSTI

Sveti Otac u audijenciju primio redovnike i redovnice reda koji je ustanovio sveti Camillo De Lellis

Misliti na svetoga Camilla De Lellisa znači prisjetiti se Dobroga Samarijanca, znači sjetiti se njegova neumornog rada uz bolesne kojima se posvećivao s ljubavlju i mnogo brige, nakon razuzdanoga života koji je provodio u igri, ali poslije prosvijetljenoga Božjom ljubavlju. Papa Franjo se spomenuo toga sveca primivši u audijenciju kamilijansku duhovnu obitelj koja se – kako je rekao – zauzima u ljubaznom i velikodušnom darivanju bolesnima, te obavlja dragocjeno poslanje u Crkvi i u društvu uz one koji trpe.

Govoreći o karizmi kamilijanaca, Papa je rekao da je ona dar koji treba učiniti da blista uvijek novim svjetlom, te ih potaknuo da gledaju na budućnost misleći na nove oblike apostolata i svjedočeći Kristovu milosrdnu ljubav prema bolesnicima. Kada bolest uznemiri, a katkada i potpuno poremeti naš život, osjećamo snažnu potrebu za prisutnošću nekog samilosnog brata ili sestre koji nas tješi, podupire, i pomaže ponovno zadobiti dragocjeno dobro zdravlja, ili koji nas prati do praga našega konačnog susreta s Gospodinom – rekao je Papa.

Sveti je Otac potom istaknuo da je dar koji je primio sveti Camillo, kao i svi oni koji nasljeduju njegov primjer, življenje i svjedočenje milosrdne ljubavi prema onomu tko trpi. To je važna karizma koja je dar Duha Svetoga; stoga ga ne treba skrivati. Međutim, upozorio je također da od karizme ne valja učiniti način kako bismo isticali sebe, jer je ona posebna milost darovana da bismo drugima činili dobro.

Na tragu svetoga Camilla i brojnih uzora svetosti koji su živjeli herojski, papa Franjo je potaknuo nazočne da nastave ići zacrtanim putem, jer je primljeni dar još uvijek aktualan i u naše doba, budući da je utemeljen na ljubavi kojoj nikada neće biti kraja. Riječ je o tomu da gledate na budućnost otvoreni za nove oblike apostolata na koje vas Duh nadahnjuje, a koje zahtijevaju znakovi vremenā i potrebe svijeta – rekao je Sveti Otac.

Osvrnuvši se na karizmatsku obitelj kamilijanaca, koju čine redovnici, redovnice, Bogu posvećene osobe i vjernici laici, Papa je istaknuo da nijedna od tih stvarnosti nije jedini čuvar karizme, nego ju svaka dobiva na dar te tumači i primjenjuje u skladu sa svojim pozivom u različitim povijesnim i zemljopisnim prilikama. U središtu je uvijek prvotna karizma, – napomenuo je Papa – kao vječno vrelo svjetlosti i nadahnuća, koje se shvaća i dinamično utjelovljuje u različitim oblicima. Svaka se od njih nudi drugima u uzajamnoj razmjeni darova koja obogaćuje sve.

Sveti se Otac na kraju zadržao na riječi 'nježnost', te primijetio da je to riječ koja bi mogla potpuno nestati iz rječnika. Moramo ju ponovno ostvariti – istaknuo je te dodao – Kršćanstvo ne može biti bez nježnosti. Nježnost je upravo kršćansko ponašanje; ona je srž našega susreta s osobama koje trpe. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: