Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. srpanj 2019.

Vijesti

Washington, 19. ožujak 2019.

AMERIČKI BISKUPI PODRŽAVAJU TRAJNI BORAVAK DJECE ILEGALNIH MIGRANATA

U Američkom Kongresu predstavljen prijedlog zakona kojim bi se riješio pravni status pojedinih grupa useljenika kojima prijeti deportacija

Biskupi Sjedinjenih Američkih Država podupiru prijedlog novoga zakona kojim bi se tzv. "sanjarima", odnosno djeci ilegalnih imigranata koja godinama žive u SAD-u, te korisnicima privremene zaštite (TPS) i privremene obnovljive dozvole boravka (DED) zajamčila trajna pravna zaštita i put prema državljanstvu. Spomenuti zakon prošlih je dana predstavljen u Američkom Kongresu.

Ukoliko ga odobre, zakon će omogućiti dozvolu trajnoga boravka i dobivanje državljanstva osobama koje su ilegalno ušle u Sjedinjene Američke Države u dobi mlađoj od 18 godina, a trenutno studiraju ili rade uz minimalno četiri godine neprekidnog boravka u zemlji (s datumom stupanja zakona na snagu). Slična mogućnost bila bi odobrena korisnicima privremene zaštite i privremene obnovljive dozvole boravka koji u SAD-u borave najmanje 5 godina.

Iako su različite sudske odluke do sada tim grupama useljenika omogućavale produženje boravka u SAD-u, njihov pravni status ostaje neizvjestan te je oko 800.000 mladih imigranata suočeno s prijetnjom deportacije. Iz toga je razloga Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država pozvala na donošenje konačnog zakonskog rješenja i u tom smislu podržala novi zakon (H.R.6). Član Biskupske komisije za migracije, mons. Mario Dorsonville-Rodriguez, prošlih je dana na saslušanju u Odboru za pravosuđe Zastupničkog doma rekao da konačno rješenje ne smije biti na štetu drugih imigrantskih obitelji i maloljetnika te je posebno podsjetio na potrebu zaštite tražitelja azila i maloljetnika bez pratnje, kao i sprječavanja trgovine ljudima i zlostavljanja. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: