Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. srpanj 2019.

Vijesti

Sarajevo, 18. ožujak 2019.

PRVI DAN TRODNEVNICE U ČAST SV. JOSIPA, ZAŠTINIKA MARINDVORSKE ŽUPE U SARAJEVU

Euharistijsko slavlje predvodio je generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević

U večernjim satima, 16. ožujka 2019. u župnoj crkvi sv. Josipa u gradskoj četvrti Marijin Dvor u Sarajevu obilježen je prvi dan trodnevnice u čast nebeskom zaštitniku ove župe.

Vjernici su se prije Svete mise okupili pred slikom sv. Josipa i kroz molitvu krunice njemu u čast s prigodnim zazivima molili zagovor nebeskog zaštitnika ove župe. Također su imali prigodu pristupiti sakramentu pomirenja.

Euharistijsko slavlje predvodio je generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević uz asistenciju đakona vlč. Petra Mihaela (Adnana) Jašarevića.

Riječi pozdrava i dobrodošlice predvoditelju Misnog slavlja, časnim sestrama, bogoslovima i svim okupljenim vjernicima uputio je župnik vlč. Oliver Jurišić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Na početku Mise mons. Tomašević podsjetio je da subotnjom večernjom Euharistijom završavaju kvatreni tjedan koji je obilježen molitvom, djelima pokore i ljubavi te da tijekom Mise osobito mole za oproštenje grijeha.

U prigodnoj propovijedi tajnik Tomašević podsjetio je na riječi iz Knjige Ponovljenog zakona: „Gospodin, Bog tvoj, naređuje ti danas da vršiš ove zakone i uredbe. Drži ih, dakle, i vrši svim srcem svojim i svom dušom svojom“ (26,16) te istaknuo da su brojni Izraelci živjeli u skladu s Božjim zakonom vršeći zapovijedi svim srcem i dušom. „Isus je prava slika Božje i Bog sam; živa slika kako treba živjeti poštujući i vršeći Božje zapovijedi koje se ujedinjuju u zapovijedi prema Bogu i bližnjemu. Odgoj i rast Bogočovjeka na zemlji nebeski Otac povjerio je Blaženoj Djevici Mariji i njezinom svetom zaručniku i hranitelju sv. Josipu koji je bio uzor poslušnosti Božjem zakonu i Božjem glasu“, kazao je mons. Tomašević te podsjetio na spremnost sv. Josipa da posluša Božji glas koji mu je po anđelu poručio u snu: „Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga“. Dodao je i da je sv. Josip poslušan Božjem glasu i onda kada treba ostaviti sve i bježati u Egipat, ali i u svakodnevnim prilikama svoga života. Potaknuo je sve okupljene da uvijek i iznad svega budu poslušni Božjim glasu i Božjim zapovijedima po primjeru i uzoru Isusa Krista koji je uvijek bio poslušan svom Ocu nebeskom i po zagovoru sv. Josipa koji je bio uzor svetopisamskog pravednika spremnog čuti i poslušati Božje zapovijedi i Božji glas.

Nakon Svete mise uslijedio je Korizmeni koncert vokalnog ansambla Sveti Roman iz Beograda.

U utorak, 19. ožujka 2019. na svetkovinu svetog Josipa, župa Marijin Dvor u Sarajevu proslavit će svog nebeskog zaštitnika. Svete mise su u 9 sati (predslavi fra Nikica Vujica, gvardijan samostana Svetog križa na Kovačićima); 11 sati (predslavi mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u Bosni i Hercegovini) i u 18 sati (predslavi fra Danijel Nikolić, I. meštar bogoslova na Franjevačkoj bogosloviji na Nedžarićima). (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: