Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

16. lipanj 2019.

Vijesti

Sarajevo, 18. ožujak 2019.

KORIZMENI KONCERT KVARTETA SVETI ROMAN IZ BEOGRADA U ŽUPI SVETOG JOSIPA NA MARIJIN DVORU

Izvedene su pokorničke skladbe iz katoličke i pravoslavne glazbene tradicije i liturgijskog vremena

U subotu, 16. ožujka 2019. u crkvi svetog Josipa na Marijin Dvoru održan je korizmeni koncert, na kojem je nastupio kvartet Sveti Roman iz Beograda. Ovom vokalnom ansamblu to nije bio prvi nastup u Sarajevu. Nakon prošlogodišnjeg uspješnog koncerta, ovaj kvartet se ponovno pod istim svodovima župne crkve na Marijin Dvoru predstavio sarajevskoj publici. Ovoga puta prigodom proslave patrona župe, ali u duhu liturgijskog vremena, članovi kvarteta priredili su bogat duhovni program pretočen u note pokajničkih psalama i pjesama iz pravoslavne i katoličke crkvene tradicije. Na program su se našla djela Palestrine, Kodalyja, Vedela, Bacha, Starickoga, Mokranjca i drugih.

Koncert je započeo Psalmom 133, noćnom hvalom Gospodinu kao što je to nekada učinio kralj David, a nastavljen kompozicijom najznačajnijeg rimskog renesansog skladatelja i predstavnika rimske škole skladanja Giovannija Perluigija da Palestrine O bone Jesu. Uslijedio je Adoramus, a zatim Miserere, mletačkog kompozitora na prijelazu 17. u 18. stoljeće Antonija Lottija.

Stihovima 140. Psalma izvedena je kompozicija Да испраивится молитва моя (Da se uzdigne molitva moja), koja se poja za vrijeme Službe posnog Trioda odnosno Liturgije pređeosvećenih darova koje se se služe srijedom i petkom tokom Velikog Časnog posta. U istom duhu uslijedila je skladba Starickoga Разбойника благоразумнаго (Razbojnika blagorazumnago), koja se u pravoslavnoj crkvi pjeva na Veliki petak prilikom čitanja 12 izvješća iz svetog Evanđelja. Poziv na budnost duše kroz ovo vrijeme pokore i molitve, bio je sadržan u kondaku Душе моя (Duše moja). Iz skladateljskog pera Artema Vedela izvedena je kompozicija Не отврати лица твојего (Ne odvrati lica tvojega), koja je prigodna večernjem bogosluženju nedjeljom za Velikog posta. Irmose Velikog kanona svetog Andreja Kritskog skladao je ukrajinski kompozitor Dmitrij Bortnjanskij.

U trećem dijelu koncerta izvedena je kompozicija Stabat mater, koju je po mnogima na najljepši način uskladbio veliki mađarski skladatelj i glazbeni pedagog Zoltan Kodaly. Uslijedile su dvije kompozicije velikog J. S. Bacha, Herzliebster Jesu, was hast du verbochen i O Haupt voll Blut und Wunden. Iz pera nezaobilaznog S. Mokranjca izveden je 140. psalam Да испраивится молитва моя (Da se uzdigne molitva moja). Riječima pričesne molitve u katoličkoj crkvi Dušo Kristova posveti me, Tijelo Kristovo spasi me, Krvi Kristova napoj me u skladbi Anima Christi, Marca Frisine zaključen je koncert.

U bisu koncerta, na veliko oduševljenje auditorija, članovi kvarteta izveli su najpoznatiju pjesmu svetom Josipu, Josipe, o oče sveti.

Vokalni kvartet Sveti Roman čine članovi državnog zbora Radio televizije Srbije: Jasmina Mihajlović (sopran), Bojana Panovska (alt), Marko Pešić (tenor) i Miloš Gašić (bas). Osnovala ga je Jasmina Mihajlović 2017. godine po ugledu na čuveni kvartet Predraga Ivanovića i iz ljubavi prema njegovanju dobrog i pomalo zaboravljenog zvuka. Na programu kvarteta nalaze se klasična ostvarenja poznatih skladatelja, kompozicije koje čine jazz standard, ali u prvom redu skladbe duhovne provenijencije. Profinjenost zvuka koji na jedan volšeban način prenose članovi ovoga ansambla, rezultat su umjetničkog izričaja, velike profesionalnosti ali i dubokog duhovnog života članova kvarteta. (kta/l.v.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    11. lipanj 2019.

    Papa Francesco Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: