Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. kolovoz 2020.

Vijesti

Zagreb, 14. ožujak 2019.

NOVI BROJ GLASA KONCILA

Naslovnica „Glasa Koncila“ br.11. u tekućoj 2019. posvećena je 350. obljetnici postojanja i djelovanja Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Naslovnica „Glasa Koncila“ br.11. u tekućoj 2019. posvećena je 350. obljetnici postojanja i djelovanja Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Uz fotografije sa svečane sjednice Fakultetskoga vijeća u prostorima Nadbiskupijskoga pastoralnoga instituta u nazočnosti brojnih osoba iz crkvenoga, akademskoga i političkoga života, naslovljena je „Fakultet daje važan doprinos hrvatskomu društvu“.

Tjednik prenosi riječi kardinala Josipa Bozanića izrečene tom prigodom: „Fakultet u hrvatskom društvu nudi dragocjena gledišta, tumačenja i poveznice za proširivanje susreta vjere i kulture, u kojem se ostvaruje suodnos čovjeka i Boga po otajstvu spasenja u Kristu. Da bi radosna vijest mogla biti priopćena, teologija pomaže da ona susretne ljudsku kulturu i postane njezinim sastavnim dijelom“.

„Katolička Crkva utjelovljena je u svakom narodu i izdala bi svoje poslanje kad ne bi sudjelovala u patnjama naroda u kojem živi i djeluje i to je razlog zašto biskupske konferencije u Hrvatskoj i BiH, kao i Islamska zajednica, sudjeluju u komemoraciji na Bleiburgu, a ne nekakvo izmišljeno i kukavički podmetnuto sudjelovanje u »političko-nacionalnom ritualu“, sažetak je komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića pod naslovom „Pogažena istina“, o odluci privremenoga upravitelja biskupije Gurk-Klagenfurt da ove godine uskrati dopuštenje za pontifikalnu misu u svibnju na Bleiburgu, koja je izazvala iznimno veliku pozornost hrvatske javnosti, pri čemu je izneseno mnoštvo potpuno suprotstavljenih mišljenja i stajališta.

„Identitet Hrvata i vrijednosti na velikoj su povijesnoj kušnji“, naslovljen je središnji intervju s dr. Josipom Balobanom, profesorom pastoralne teologije s Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, o rezultatima istraživanja o vrijednostima u Hrvatskoj. Više zaključaka pozivaju na promišljanje, među kojima vrijedi spomenuti i uzroke pada povjerenja u Crkvu, što, prema dr. Balobanu „ovisi o svima nama, odnosno o svjedočanstvu kršćanskoga života 24 sata, i to na osobnoj, bračno-obiteljskoj i crkvenoj, a posebno na društvenoj razini. Na takav način stvari se jasno kristaliziraju i odgovornost se ne prebacuje samo na ‘one druge’“.

„Čovjek ne može živjeti bez ljubavi« naslov je teksta Krešimira Cerovca o 40. obljetnici prve u nizu od 14 enciklika pape sv. Ivana Pavla: Redemptor hominis (Otkupitelj čovjeka).“

„Zapažanja“ Đurđice Ivanišević Lieb u novom broju Glasa Koncila, naslovljena „Čovjek mora težiti plemenitomu cilju“, u nizu zanimljivih i aktualnih tema piše i o Ivici Kosteliću, koji je prvi put javno i opširno svjedočio svoju vjeru na korizmenoj tribini kod zagrebačkih dominikanaca na Pepelnicu. Književna analiza biblijskih tekstova o kušnji kao korizmeni poticaj, naslovljena je „Nada na dnu poraza“, u kojoj dr. Dean Slavić ističe: „Jobov je poraz koristan“! Marija Mraz, predsjednica udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ iz Koprivnice u tekstu „Promijenili lice grada“ predstavlja aktivnosti udruge i njezinih volontera.

Peti nastavak nizanke o ubijenoj i ranjenoj djeci u Domovinskom ratu donosi popis 16-ero poginule djece na dubrovačkome području s fotografijama njih 14. Pored toga, prema riječima Marije Lukšić, predsjednice Udruge civilnih stradalnika iz Domovinskoga rata Dubrovačko-neretvanske županije, 35 djece je ranjeno, a troje djece izgubilo je svoje roditelje. „Prometno ‘desničarenje’ slavonskoga Beča!“ naslov je reportaže iz župe Preobraženja Gospodnjega u Bučju kod Pleternice u Požeškoj biskupiji. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: