Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

13. srpanj 2020.

Vijesti

Široki Brijeg, 14. ožujak 2019.

SAHRANJEN HERCEGOVAČKI FRANJEVAC FRA ILIJA ŠARAVANJA

Svetu misu zadušnicu predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko

U nedjelju, 10. ožujka 2019. u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, okrijepljen sv. sakramentima, blago je u Gospodinu u 71. godini života, 52. godini redovništva i 44. godini svećeništva preminuo njegov sluga svećenik fra Ilija Šaravanja, član Hercegovačke franjevačke provincije.

Sveta misa zadušnica slavila se u crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu, u utorak, 12. ožujka u poslijepodnevnim satima. Misno slavlje predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko. U koncelebraciji su bili don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko mrkanske biskupije, gen. vizitator fra Mijo Džolan, gvardijan fra Tomislav Puljić i još 60 svećenika.

Prigodnu homiliju je izrekao provincijal fra Miljenko, koji se osvrnuo na život pokojnoga fra Ilije. "Mi se nismo još ni pribrali od smrti našega subrata fra Mate Dragićevića, a već je našu Provinciju sustigla nova smrtna vijest. Umro je fra Ilija Šaravanja, generacijski blizak fra Mati. Fra Ilija je dijete ove Hercegovine. Dijete Crnča i Širokoga Brijega. Njegov otac Nikola i majka Mara rodili su Ivana, fra Iliju, Tadiju, Radovana, Janju i Ružu. A obitelj je, vele mnogi, bila iznimno pobožna, bogobojazna i Bogu i Crkvi odana. Fra Ilija je već kao mali dječak krenuo u sjemenište, Novicijat, pa bogosloviju, da bi onda kao svećenik požrtvovno radio na širokoj njivi Gospodnjoj naše Hercegovačke franjevačke provincije. Nakon kratke prve svećeničke službe u Mostaru u Franjevačkom samostanu i župi sv. Petra i Pavla, već 1978. godine odlazi za misionara u Švicarsku u St. Gallen, nakon toga u Zürich, da bi onda 1995. u Argau osnovao Hrvatsku katoličku misiju i tu ostao sve do 2014. godine kada se vraća u Domovinu, na svoj Široki Brijeg. Opraštajući se iz misije u Aargau fra Ilija je jednostavno najavio: „Od 1. siječnja 1995., kada je osnovana Hrvatska katolička misija Aargau, prošlo je punih devetnaest godina i došlo je vrijeme moga povratka u Domovinu. Zahvaljujući najprije Bogu i svima Vama s kojima sam molio i radio, zajednički ćemo proslaviti sv. misu, ujedno i oproštaj od Vas...“ Govoreći o svojoj misiji koja broji 9 000 vjernika fra Ilija reče: „Tko ima djecu (na vjeronauku i upozna ih!), ima i roditelje – a tko ima roditelje, ima i župnu – misijsku zajednicu!“ Tom se logikom vodio, a sebe jer nazivao Nomadom koji se otisnuo od svoga Crnča, pratio glas svoga duhovnog poziva, i išao kamo ga Bog zove i Crkva šalje. Nadahnut sv. Franjom, iz srca je želio biti fratar. Volio je svoju Provinciju, bio i te kako ponosan na sve dobro u Provinciji. Dragi fra Ilija, baš u nedjelju – u taj dan u koji si toliko godina slavio s pukom nekrvnu žrtvu Kristovu, čuo si Kristov glas: Dođi! Umoran si, opterećen i bolestan. Dođi u zasluženu vječnost, dođi ovdje i odmori se. A tvoji će zemni ostaci čekati uskrsnuće u tvome Mekovcu, ovdje pod sjenama ovih širokobrijeških zvonika. U Mekovcu, s kojeg puca pogled i na tvoj rodni kraj koji si i te kako volio i uvijek mu se vraćao. Rodbini i prijateljima pokojnoga fra Ilije izričem kršćansku sućut. Iskrena sućut ovom matičnom samostanu na čelu s ocem gvardijanom fra Tomislavom i iskrena zahvalnost svima koji ste fra Iliji bili na pomoć do njegova zadnjega daha", kazao je fra Miljenko.

Svoje zahvale i sućut izrekli su fra Petar Topić u ime misionara, fra Dane Karačić i fra Mijo Džolan. Gvardijan fra Tomislav je na kraju Svete mise pročitao fra Ilijin životopis i spomenuo imena i nekoliko riječi onih koji su poslali svoje izraze sućuti. Sprovodne obrede i ukop na groblju Mekovac predvodio je provincijal fra Miljenko.

Fra Ilija Šaravanja rođen je 2. veljače 1948. u Crnču. Osnovnu školu pohađao je u Crnču i na Širokome Brijegu, a gimnaziju upisao na Širokome Brijegu ali nastavio u sjemeništu u Visokome. Filozofsko-teološki studij pohađao je od 1970. do 1975. godine na Franjevačkoj bogosloviji u Sarajevu i Luzernu. Franjevački habit obukao je 14. srpnja 1967. na Humcu, a doživotne zavjete položio 31. ožujka 1974. u Tomislavgradu. Za svećenika je zaređen 15. lipnja 1975. u Zürichu. Svećeničku službu započeo je kao duhovni pomoćnik u Mostaru od 1975. do 1978. godine. Nakon te službe ide u misije u Švicarskoj gdje ostaje do 2015. godine. Misijsko djelovanje započinje u HKM St. Gallen od 1978. do 1987. godine. Nakon te službe nastavlja pastoralno djelovati u Zürichu do 1994. godine. U istoj godini osniva HKM Aarau gdje živi i djeluje do svoga povratka u samostan na Širokome Brijegu 2015. godine. U samostanu živi s braćom do svoje smrti 2019. godine. (kta/miriam)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    29. lipanj 2020.

    Il Papa all'Angelus prega perché "a Roma si possa vivere con dignità"

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: