Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. rujan 2020.

Vijesti

Tomislavgrad, 14. ožujak 2019.

NAŠA OGNJIŠTA ZA OŽUJAK

Novi broj mjesečnika „Naša ognjišta“ za mjesec ožujak u duhu je korizme te nosi poruku „S križem prema visinama“

Novi broj mjesečnika „Naša ognjišta“ za mjesec ožujak u duhu je korizme te nosi poruku „S križem prema visinama“.

„Isus – prognanik, putnik i gost na zemlji“ naslov je promišljanja dr. fra Tomislava Pervana. Autor podsjeća kako „Isus jest putnik i beskućnik, ali postoji i druga značajka njegova zemnog hoda. On je naime, pored svoje neumornosti i beskućništva, istodobno i gost među ljudima. To je i teološki program Novoga zavjeta“.

U prigodi velikog jubileja 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima za mjesečnik s prof. dr. don Ivanom Bodrožićem, pročelnikom Katedre povijesti kršćanske literature i kršćanskoga nauka na KBF-u u Zagrebu, razgovarala je Dragica Zeljko Selak. Ovim se želi potaknuti povijesna prigoda da se Hrvatska predstavi svijetu kao domovina sv. Jeronima, jednoga od najpoznatijih i najvažnijih svjetskih velikana kršćanske kulture i europske uljudbe, koji se rodio na našim prostorima.

Odgovor na pitanje „Na koji način konkretno ekumenski djelovati?“ pokušava dokučiti dr. fra Ivan Macut. Analizirajući ekumenizam danas, dr. Macut zaključuje „Ukoliko, s jedne strane, odobravamo i prihvaćamo ekumenske susrete na visokoj razini (papa i biskupi), a s druge strane, sami na mjesnoj razini odbijamo bilo kakvu mogućnost susreta s predstavnicima drugih kršćanskih Crkava ili crkvenih zajednica, a kamoli nekakve zajedničke ekumensko-pastoralne akcije ili suradnju, onda se, htjeli mi to ili ne, nalazimo u raskoraku. Naime, nalazimo se u suprotnosti s vlastitim crkvenim učiteljstvom, sa smjernicama i ekumenskim učenjem Drugoga vatikanskog sabora, kao i s Kristovom voljom o jedinstvu svih njegovih učenika, te na taj način i pridonosimo razjedinjenosti kršćana“.

Tu su i dva teksta vezana uz bl. Alojzija Stepinca. Dr. Jure Kristo potpisuje tekst „Blaženi Alojzije Stepinac – izgrađivanje sveca, Stepinac i Kraljevina SHS“, a dr. Ivan Bagarić „Uloga blaženog Alojzija Stepinca u ‘Akciji’ Diane Obexer Budisavljević“.

„Posječeno stablo između susjeda“ napis je kojim Berislav Jurić iznosi „osobni stav“ o odnosu među ljudima. Prof. dr. Irma Kovčo Vukadin iznosi „deset ključeva za sretniji život“, dok dr. fra Mario Knezović mjesečno motrenje društvene zbilje naslovljuje „Lovro Kuščević krade ulogu Nikoletine Bursaća“.

Fra Goran Azinović piše o Anselmu Grünu i slici euharistije.

O franjevačkom samostanu i župi sv. Franje Asiškoga u Gučoj Gori koji imaju središnje i najvažnije mjesto u crkvenoj povijesti i ukupnome vjerskom životu travničkoga kraja piše Ivan Kaleb. O isusovcima u Bosni i Hercegovini piše dr. Agneza Szabo.

Informativni centar MIR Međugorje priredio je kroniku „Međugorje iz dana u dan“.

Mjesečnik donosi i više kraćih zapisa iz hercegovačkih župa i samostana, od kojih posebno valja istaknuti onaj vezan uz „Noć muzeja“ na Humcu, u Širokome Brijegu, Tomislavgradu i Gorici-Sovićima. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    13. rujan 2020.

    Papa Francesco: ricorda la fine e smetti di odiare

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: