Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

8. travanj 2020.

Vijesti

Dvorište obnovljene i proširene dječje bolnice u Banguiju

Dvorište obnovljene i proširene dječje bolnice u Banguiju

Bangui, 14. ožujak 2019.

"PAPINA BOLNICA" U BANGUIJU KAO SVJETLO NADE

Nedavno je u glavnom gradu Srednjoafričke Republike, na poticaj pape Franje i u suradnji s bolnicom Bambino Gesù, otvoren pedijatrijski zdravstveni centar

Nedavno je u Banguiju, glavnom gradu Srednjoafričke Republike, na poticaj pape Franje i u suradnji s bolnicom Bambino Gesù, otvoren pedijatrijski zdravstveni centar. Na otvaranju su, uz Papinog djelitelja milostinje, kardinala Konrada Krajewskog, bili prisutni i Mariella Enoc, predsjednica Upravnog odbora bolnice Bambino Gesù, i zapovjednik vatikanske žandarmerije Domenico Giani.

Dr. Enoc za Radio Vatikan rekla da ju ljubav prema Srednjoafričkoj Republici potiče na projekte i snove, te istaknula pritom osjećaj pripadnosti toj afričkoj zemlji zbog kojega joj je teško odvojiti se od nje. Jedan je od njezinih snova izgradnja više zdravstvenih centara u Srednjoafričkoj Republici izvan glavnoga grada. Što se tiče novootvorenog pedijatrijskog centra u Banguiju kazala je da je to plod izravnoga zauzimanja pape Franje.

Zapovjednik vatikanske žandarmerije Domenico Giani pratio je Svetoga Oca tijekom apostolskoga putovanja u Srednjoafričku Republiku u studenom 2015. godine. Tada ga je potreslo stanje pedijatrijskog centra u Banguiju i uvjeti kojima su izloženi mali pacijenti i njihovi roditelji. Tijekom razgovora za Radio Vatikan prisjetio se majke i oca jednog umirućeg djeteta koji su, znajući da je tamo kako bi pripremio Papin dolazak, od njega zatražili pomoć. Giani nije gubio vrijeme, upozorio je svoje nadređene i Državno tajništvo. Prvom prilikom povjerio se i Svetome Ocu zato što je – kako kaže – Papino srce jako veliko.

Za Radio Vatikan govorila je i misionarka kombonijanka Rita, koja na afričkom kontinentu djeluje već 34 godine, a trenutno radi u ambulanti na jugozapadu glavnog grada Srednjoafričke Republike. Dug je put do edukacije lokalnoga stanovništva o nekim osnovnim zdravstvenim mjerama, što je potvrdila i sestra Rita te, kao jedan od izazova s kojima se suočavaju, istaknula potporu trudnicama i poticanje na porod u bolnici, s ciljem izbjegavanja katastrofa koje se događaju prilikom poroda u kući. Sestra pritom inzistira na nužnosti promjene kulture i važnosti pozitivnoga utjecaja na seoske vođe koji u zajednicama imaju vrlo važnu ulogu. Nažalost, izoliranost područja te nedostatak hrane i lijekova ne pomažu, ali prvi korak koji trebamo učiniti jest uvjeriti majke da je bolnica sigurno mjesto za njih i njihovu djecu – zaključila je sestra Rita. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. travanj 2020.

    Santa Marta, 04 aprile 2020, Papa Francesco

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: