Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. kolovoz 2020.

Vijesti

Vatikan, 21. veljača 2019.

PAPA FRANJO SE SUSREO S VJERNICIMA IZ TALIJANSKE NADBISKUPIJE BENEVENTO

Tim susretom željeli su uzvratiti Papi za njegov posjet Pietrelcini u ožujku prošle godine, povodom 100. obljetnice pojavljivanja stigmi na tijelu svetoga Pija

Prije opće audijencije u srijedu, 20. veljače 2019. papa Franjo se u bazilici svetoga Petra susreo s vjernicima iz talijanske nadbiskupije Benevento, koji su tim susretom željeli uzvratiti Papi za njegov posjet Pietrelcini u ožujku prošle godine, povodom 100. obljetnice pojavljivanja stigmi na tijelu svetoga Pija, i 50. obljetnice njegova preminuća. Obraćajući se nazočnim vjernicima Papa je istaknuo da voljeti Crkvu znači praštati

U središtu je Papina razmišljanja kojim se obratio vjernicima iz Beneventa bila duboka ljubav prema Crkvi, utjelovljena u tom kapucinu, ali bila je to i prigoda za spomen na posjet Pietrelcini i srdačnom gostoprimstvu. Neka sjećanje na taj događaj, pun crkvenoga i duhovnoga značenja, u svakomu oživi želju da temeljitije živi vjeru, na tragu poučavanja vašega poštovanoga i svetoga zemljaka oca Pija – poželio je Papa.

On je volio Crkvu, s brojnim njezinim problemima, brojnim nevoljama, i brojnim grješnicima – napomenuo je Sveti Otac te dodao – Jer Crkva je sveta; ona je Kristova zaručnica, a mi, djeca Crkve, svi smo grješnici; ali on je volio Crkvu takvu kakva je bila, nije ju uništio jezikom, kako je danas u modi – primijetio je Papa. Tko voli Crkvu zna oprostiti, jer zna da je i sâm grješnik i da mu je potreban Božji oprost.

Napominjući potom da samo Bog, praštajući, sređuje stvari, Sveti je Otac istaknuo da je važno upozoriti na pogreške kako bi ih se ispravilo. Ali, to valja činiti ljubeći Crkvu. Otac Pio je volio Crkvu sa svim njezinim problemima i nevoljama, i grijesima njezine djece. Ne može se cijeli život živjeti optužujući Crkvu – primijetio je Papa te upitao – Tko je onaj kojega Biblija naziva velikim tužiteljem? Đavao! A oni koji provode život optužujući, oni su – neću reći djeca, jer đavao ih nema – ali, oni su đavlovi prijatelji, bratići i rođaci – rekao je Papa.

Stoga je potaknuo nazočne vjernike da sve više prihvaćaju Božju ljubav, to vrelo i razlog naše istinske radosti. Ta ljubav mijenja život ponajviše onih koji su slabi i kojima je potrebna pomoć. Šireći Božju ljubav svatko od nas pridonosi izgradnji pravednijega i solidarnijega društva – istaknuo je Papa. Međutim, sve je to moguće ako smo svjedoci ljubavi.

Mislite na svetoga Franju – potaknuo je Sveti Otac. Što je rekao svojim učenicima? Idite, dajte svjedočanstvo, nisu potrebne riječi. Katkada treba govoriti, ali počnite sa svjedočanstvom, živite kao kršćani svjedočeći da je ljubav ljepša od mržnje, da je prijateljstvo ljepše od neprijateljstva, da je bratstvo među svima nama ljepše od rata – istaknuo je na kraju papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. kolovoz 2020.

    Papa. Intenzione di preghiera per il mese di agosto

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: