Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

5. travanj 2020.

Vijesti

Kotor, 17. veljača 2019.

DON ŽELJKO PASKOVIĆ ZAREĐEN ZA ĐAKONA

Svečanu Misu u kotorskoj katedrali, 16. veljače predvodio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić

Zvona kotorske katedrale najavila su u subotu, 16. veljače 2019. slavlje đakonskog ređenja. Svečanu Misu predvodio je kotorski biskup mons. Ilija Janjić u koncelebraciji sa svećenicima Kotorske biskupije i đakonom Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Petrom Mihaelom (Adnanom) Jašarevićem i uz sudjelovanje velikog broja vjernika.

Stupovi đakonata trebaju biti rad, red, razboritost: iz svega toga se rađa radost; a potpuna je radost u Kristu, u povezanosti s njime preko molitve i obdržavanja crkvene discipline. Živeći na taj način, postiže se maksima sv. Pavla: ‘Živim, ali ne više ja, nego Krist živi u meni’ – poručio je biskup Janjić u homiliji na Misi ređenja novom đakonu don Željku Paskoviću. Biskup Janjić je u propovijedi ukratko prikazao razvoj i značaj đakonske službe u Crkvi, od njezina nastanka u apostolskom dobu, preko prvih stoljeća Crkve do Tridentskog sabora i našeg doba. Danas, podsjetio je biskup, Crkva posebno naglašava da đakonska služba ima svoje polazište i ishodište u Euharistiji, te su osnovne dužnosti đakona služba oltaru i briga za potrebne. Da bi mogli služiti čiste duše i čiste savjesti kod oltara, i Božjem puku, sv. Pavao nam kaže po poslanici Efežanima: ‘Daleko od vas svaka gorčina, i gnjev i srdžba, i vika i hula sa svom opakošću, naprotiv budite jedni drugima dobrostivi, milostivi, praštajte jedni drugima, kao što i Bog u Kristu nama oprosti; i kao što smo čuli u Evanđelju: Ljubite jedni druge ‘ kazao je biskup Janjić, te je potaknuo novog đakona da brine o svojem duhovnom i intelektualnom razvoju, napomenuvši da životno školovanje nikad ne prestaje, ni u jednom zvanju, a osobito ne u svećeništvu.

Misno slavlje zdušnim je pjevanjem animirao zbor iz ređenikove župe – sv. Mateja u Dobroti, kojim je ravnala Silva Milošević.

Don Željko Pasković, sin Gorana i Jovanke Pasković rođen je 3. svibnja 1991. u Kotoru. Osnovnu školu završio je u Kotoru, a srednju građevinsku i tri godine Građevinskog fakulteta u Podgorici. U Sarajevu je 2012. stupio u Bogosloviju i započeo studij teologije na Katoličkom Bogoslovnom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je diplomirao 2018. godine. Službe lektorata i akolitata primio je u Kotoru, a uoči ređenja, svečano je pred biskupom položio Ispovijest vjere i đakonsku prisegu. (kta/d.t.)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. travanj 2020.

    Il Papa: ringraziamo Maria perché ha accettato di essere Madre

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: