Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. kolovoz 2019.

Vijesti

Zagreb, 14. veljača 2019.

NOVI BROJ GLASA KONCILA

Glas Koncila s nadnevkom 17. veljače čitateljima se otvara izvještajem s proslave Stepinčeva, 59. obljetnica preminuća hrvatskoga mučenika bl. Alojzija Stepinca, u zagrebačkoj prvostolnici

Ovogodišnje Stepinčevo, 59. obljetnica preminuća hrvatskoga mučenika bl. Alojzija Stepinca, privukla je brojne vjernike na blaženikov grob u zagrebačku prvostolnicu, pa upravo fotografija i izvještaj s toga slavlja otvaraju novi sedmi broj Glasa Koncila s nadnevkom 17. veljače.

I u drugim dijelovima domovine i hrvatskoga iseljeništva zabilježena su velika vjernička okupljanja uz Stepinčevo, pa su na više stranica katoličkoga tjednika objavljene brojne vijesti i izrečene poruke.

Pitanje istine u suvremenom hrvatskom društvu dotaknuo je homiliji na Stepinčevo kardinal Josip Bozanić, što je bio povod uvodnom komentaru glavnoga urednika GK mons. Ivana Miklenića pod naslovom „Istina je jedan od temelja“. Osvrćući se posebno na pitanje arhiva, Miklenić je napisao: „Činjenica da sve dosadašnje hrvatske vlasti nisu uspjele isposlovati povrat povijesne građe iz srbijanskih arhiva u Hrvatsku otvara mnogo teških pitanja i o samim hrvatskim vlastima“.

Trend rasta gotovinskih nenamjenskih kredita, zamke pretjerane zaduženosti, hrvatski bankarski sustav, financijska pismenost – neka su od pitanja na koje je u novom broju Glasa Koncila u intervjuu odgovarao viceguverner Hrvatske narodne banke dr. Roman Šubić, inače i voditelj znanstvenoga projekta Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta o financijskoj pismenosti mladih.

U novom broju Glasa Koncila može se pročitati cjelovito pismo koje su biskupi Hrvatske biskupske konferencije uputili patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve Irineju, a objavio ga je Tiskovni ured HBK.

O socijalnom, teološkom i pravnom karakteru obećanja ženidbe i zaručništvu kao putu otkrivanja svetosti ženidbe uz „blagdan zaljubljenih“ piše se u članku koji problematizira nužnost reorganizacije zaruka. Svoja promišljanja o tome je li zaručništvo prevladan koncept budući da brojni mladi počinju živjeti zajedno i prije sklapanja braka podijelila je dr. Marija Džinić s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Uoči znanstvenoga skupa „Otvaranje imenika – Ubijena i ranjena djeca u Domovinskom ratu“ objavljen je prvi nastavak teksta u kojem se saznaje da je u Domovinskom ratu na području Hrvatske ranjeno oko 1200 djece, a zaboravljeni su jer ih se ne spominje i ne pripadaju skupini hrvatskih ratnih vojnih invalida ni ostalim tjelesnim invalidima.

Reportaža u novom broju Glasa Koncila predstavlja katolički puk „na početku Hrvatske“ iz župe sv. Ivana Kapistrana u Iloku koja od prijeratnih oko 6000 vjernika danas okuplja njih oko tri tisuće.

U rubrici „Mladi mladima“ autori se bave reformom odgoja i obrazovanja te su donijeli prikaz mišljenja pojedinih hrvatskih stručnjaka kako bi prenijeli glas javnosti i znanosti o reformi školstva.

Na inozemnim se stranicama može čitati o „Manifestu vjere“ bivšega pročelnika Kongregacije za nauk vjere kardinala Gerharda Ludwiga Müllera.

U prilogu Prilika u tri su rubrike obrađene zanimljive teme: u „Filmu“ piše se o dokumentarcu „Tri identična stranca“, u „Aktualnom“ gdje je granica slobode mišljenja u medijskoj kulturi, dok se „Ekologija“ bavi močvarama kao bedemima u obrani od poplava. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: